Uvoz krumpira u prvih devet mjeseci 2016. godine iznosio je 13,2 milijuna eura što je 20 posto više no lani. U istom razdoblju u izvezli smo ga u vrijednosti od 811,663 eura, što je pad od 73 posto u odnosu na prethodnu godinu. Na probleme koje donosi uvozni krumpir upozorio je Damir Mesarić, predsjednik Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira, koji tvrdi da hrana kod nas nije sigurna upravo zbog uvoza povrća koja nije toliko kvalitetno i koje nije kontrolirano kao domaće.
Rigorozne kontrole
"Jednostavno je, hrana nije sigurna zbog pesticida. I Hrvatska je prije mogla koristiti 150-160 preparata, a danas je dozvoljeno njih 80-ak koji nisu toliko štetni. Na razini EU korištenje pesticida je smanjeno upola od dozvoljene doze no, iako EU ima rigorozne zakone, mi u Hrvatskoj ih ne provodima baš tako rigorozno kao što bismo trebali", smatra Mesarić. Upozorava kako uvozom krumpira iz tzv. zemalja trećeg svijeta (koje nisu dio EU) točnije zemlje poput BiH, Srbije, Egipta, riskiramo jer oni koriste pesticidi koji su kod nas zabranjeni. "Hrvatska prilikom uvoza testira samo na clavio bakterije, a ne na rezidue.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu