Kilogram jabuka vrhunske kakvoće iz posljednje berbe trgovački lanci otkupljivali su mu po 1,3 kune, dok izračun proizvodnih troškova pokazuje da je, ovisno o sorti i primijenjenim tehnologijama, za proizvodnju jednog kilograma jabuka nužno investirati između 1,3 i 2,2 kune ili, u prosjeku 1,8 kuna, otkriva Frane Ivković, jedan od najuspješnijih hrvatskih voćara.
Međutim, nastavlja, ponuđena otkupna cijena nije mu isplaćena u cijelosti nego je umanjena za tri posto, budući da su trgovci ocijenili kako smanjivanje cijene odgovara očekivanom kalu tijekom trajanja prodaje jabuka. Za razliku od mnogih voćara, iznosi, on je danas ipak u nešto boljoj poziciji. Prije nekoliko godina ušao je u skupu investiciju pa značajan dio uroda prerađuje u sok jabuke. Proizvodnjom soka popravlja krvotok svojih financija, u protivnom bi, kaže, i sam davno zaronio u gubitak. Višegodišnja kalvarija hrvatskih voćara, tvrdi Ivković, došla je do točke koja će presuditi hoće li opstati ili nestati. Da nije riječ o olako izrečenoj ocjeni, ilustrira podatkom kako je nekoliko voćara iz Međimurske županije, prepoznatljive upravo po proizvodnji vrhunskih jabuka, odlučilo posjeći svoje voćnjake ukupne površine veće od 100 hektara.

Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu