Kosor i Švaljek: u Upravi Zagrebačkog holdinga neće biti nikakvih promjena

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. listopad 2014. u 13:31
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor i zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek u četvrtak su na zajedničkoj konferenciji za novinare rekli da u Upravi Zagrebačkog holdinga neće biti nikakvih promjena.

 Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor i zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek u četvrtak su na zajedničkoj konferenciji za novinare rekli da u Upravi Zagrebačkog holdinga neće biti nikakvih promjena.

Kosor je kazao kako, što se tiče Gradske skupštine, u Skupštinu Zagrebačkog holdinga neće nikoga predlagati, a to je potvrdila i Švaljek rekavši da u Upravi Zagrebačkog holdinga neće biti nikakvih izmjena.

Izrazila je nadu da će Trgovački sud prihvatiti prijedlog Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga da se Daniela Franić imenuje privremenom upraviteljicom Holdinga.

Kako je jučer izvijestio Zagrebački holding, članica Uprave Daniela Franić ovlaštena je do daljnjega zastupati Holding temeljem specijalne punomoći predsjednika Uprave Slobodana Ljubičića.

Proračun pod pritiskom

Upitana kakvih će sadržajnih izmjena biti u gradskom proračunu za 2015. godinu, Švaljek je ustvrdila da proračun rade pod velikim pritiskom jer nisu poznate smjernice s nacionalne razine za izradu proračuna.

"Zbog najavljenih izmjena u Zakonu o porezu na dohodak uvjereni smo da će pad prihoda od poreza na dohodak i prireza, koji će uslijediti kao posljedica najavljenih izmjena, donijeti značajno smanjenje prihoda", kazala je. Stoga će prioritet morati dobiti programi koji će se moći financirati u idućoj godini.

Na pitanje hoće li Grad Zagreb raskinuti posao sa CIOS-om, odnosno tvrtkom Cezar u vlasništvu uhićenog Petra Pripuza, Švaljek je kazala da trenutno ne može odgovoriti na to pitanje. "Pravosudne institucije rade svoj posao i mi u ovom trenutku ne možemo prejudicirati nikakvu krivnju", rekla je.

Upitana može li Zagreb na taj način funkcionirati mjesecima jer je gradonačelnik Milan Bandić jasno rekao da neće dati ostavku, Švaljek je rekla da je odgovor na to pitanje jasan jer to pitanje uz Statut Grada Zagreba regulira i Zakon o jedinicama lokalne i područne samouprave.

Na konzultacije u Remetinec

"Gradonačelnika u slučaju njegove duže odsutnosti mijenja njegov zamjenik, a u ovom trenutku to sam ja", rekla je Švaljek, na što se Kosor nadovezao istaknuvši da su skupštinske zastupnike izravno izabrali građani pa će Skupština nastaviti s radom.

Na pitanje hoće li ići Bandiću na konzultacije u zatvor u Remetincu Švaljek je odgovorila da zasad nije išla na konzultacije. Navela je da gradonačelnik može donositi određene odluke, a i ona može odlaziti njemu u Remetinec. No, dodala je, treba vidjeti kako će se razvijati situacija.

"Možda će premijer Zoran Milanović ići na konzultacije jer je izjavio da je gradonačelnik Bandić najbolje što Zagreb ima", kazao je Kosor rekavši da on neće ići na nikakve konzultacije, kao što nije niti do sada.

Nije želio komentirati pitanje o tome što se krivična djela koja se Bandiću stavljaju na teret odnose na razdoblje kada on više nije bio u SDP-u, rekavši da je to pitanje za neke druge političare, "a vi znate koje".

Skupštinska većina je stabilna

Kosor i Švaljek također su poručili da "u Zagrebu neće biti organiziranog nereda" jer je skupštinska većina stabilna i uspjet će donijeti gradski proračun za iduću godinu.

"Skupštinska većina je stabilna i proračun za 2015. godinu bit će donesen. Time želim otkloniti špekulacije onih koji žele da se proračun ne donese, onih koji žele da imamo u Zagrebu privremeno financiranje, onih koji žele da se redovno ne isplaćuju sredstva svim korisnicima gradskog proračuna", rekao je Kosor.

Postoje oni koji bi željeli šestomjesečnu krizu i raspuštanje Gradske skupštine, kako bi se u gradu idućih pola godine bavili izborima, ali to se neće dogoditi, kazao je.

Zagrepčanima je obećao da će Skupština i dalje normalno funkcionirati, kao i Gradska prava, Zagrebački holding i sve usluge koje građani trebaju dobiti.

Dajući nedvosmislenu potporu Švaljek, Kosor je kazao da su uspostavili redovnu koordinaciju Gradske uprave i Gradske skupštine oko normalnog funkcioniranja svih gradskih institucija, a jučer su održali operativni sastanak na kojem su dogovorili zajedničku pripremu nacrta zagrebačkog proračuna za iduću godinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close