Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

Mlijeko u kavi smanjuje učinak antibiotika

Autor: Poslovni dnevnik
18. lipanj 2014. u 10:20
Podijeli članak —
Kalcij iz mlijeka u probavnom traktu veže se za određene lijekove

Predstavnici Njemačke udruge ljekarnika objasnili su da se kalcij iz mlijeka u probavnom traktu veže za određene lijekove.

I najmanja količina mlijeka koju ulijete u kavu dovoljna je da umanji ili čak potpuno blokira učinak nekih antibiotika i lijekova protiv nastanka i širenja osteoporoze, upozorili su njemačkih farmaceuti.

već od 5 € mjesečno
Pretplatite se na Poslovni dnevnik
Pretplatite se na Poslovni Dnevnik putem svog Google računa, platite pretplatu sa Google Pay i čitajte u udobnosti svoga doma.
Pretplati se i uštedi

Razne kombinacije hrane i lijekova mogu imati brojne neželjene učinke, no većina ljudi nikad ne bi pomislila da je jedan od "krivaca" za to i mlijeko. Predstavnici Njemačke udruge ljekarnika objasnili su da se kalcij iz mlijeka u probavnom traktu veže za određene lijekove, stvarajući slabije topive spojeve koje krvožilni sustav ne uspijeva apsorbirati. Zbog toga njemački ljekarnici upozoravaju kupce da nakon uzimanja antibiotika i lijekova protiv nastanka i širenja osteoporoze pričekaju dva sata prije konzumiranja kave s mlijekom.

I najmanja količina mlijeka koju ulijete u kavu dovoljna je da umanji ili čak potpuno blokira učinak nekih antibiotika i lijekova protiv nastanka i širenja osteoporoze, upozorili su njemačkih farmaceuti.

Razne kombinacije hrane i lijekova mogu imati brojne neželjene učinke, no većina ljudi nikad ne bi pomislila da je jedan od "krivaca" za to i mlijeko. Predstavnici Njemačke udruge ljekarnika objasnili su da se kalcij iz mlijeka u probavnom traktu veže za određene lijekove, stvarajući slabije topive spojeve koje krvožilni sustav ne uspijeva apsorbirati. Zbog toga njemački ljekarnici upozoravaju kupce da nakon uzimanja antibiotika i lijekova protiv nastanka i širenja osteoporoze pričekaju dva sata prije konzumiranja kave s mlijekom.

Među ostalim interakcijama su istodobno konzumiranje sladića i lijekova za visoki krvni pritisak jer ova biljka sadrži supstancije koje utječu na povećanje tlaka. Usto ova biljka potiče otpuštanje kalija kroz bubrege što može dovesti do slabljenja mišićne mase. Osobama s visokim krvnim pritiskom preporučuje se konzumiranje manje količine ili izbjegavanje sladića. Pacijenti koji uzimaju antikoagulanse trebali bi izbjegavati konzumiranje goji bobica, dobrih za imunitet, koje bi u interakciji mogle izazvati krvarenje. Grejpfrute i pomele trebali bi izbjegavati pacijenti koji uzimaju lijekove za regulaciju razine kolesterola u krvi i one za jačanje imunološkog sustava, primjerice lijekove koji se uzimaju nakon transplantacije organa.  

Autor: Poslovni dnevnik
18. lipanj 2014. u 10:20
Podijeli članak —
Komentirajte prvi

Moglo bi vas Zanimati

New Report

Close