Alternativci zauzeli 10 posto tržišta struje

Autor: Ante Pavić , 15. siječanj 2014. u 15:14
HEP još uvijek drži dominantni udjel na tržištu, naročito opskrbe kućanstava/Boris Šćitar/VLM/PIXSELL

Očekuje se da će do kraja ove godine udio alternativnih opskrbljivača u segmentu poslovnih korisnika doseći 17 posto.

Nakon gotovo pet godina od otvaranja tržišta električne energije i nešto više od pola godine potpune liberalizacije opskrbe u Hrvatskoj, rezultati su takvi da je brzina otvaranja iznenadila gotovo sve na tržištu na kojemu vlada velika borba za svakog kupca.

Kako su naveli na specijaliziranom portalu Energetika-net, alternativni opskrbljivači su u 2013. godini dosegnuli tržišni udio od 10 posto domaćeg tržišta električne energije. Ekspanzija alternativnih opskrbljivača naročito je jaka u segmentu opskrbe poslovnih korisnika te bi se do kraja ove godine taj udio mogao popeti na 17 posto. Primjerice, Zdravko Ivčić, direktor Nox grupe kaže da su u 2013. godini imali porast kupaca od 130 posto. "Rastemo iz mjeseca u mjesec, a u ovoj bi godini prema planu poslovanja za 2014.trebali rasti po stopi od 50 do 70 posto", kaže Ivčić za Poslovni dnevnik. Iz Hrvatske energetske regulatorne agencije poručuju da opskrbljivači nisu dužni dostavljati podatke o broju potpisanih ugovora, tako da nisu mogli dati konkretne brojke u kratko vrijeme. Najveći udio među alternativnim ospkrbljivačima zauzeo je slovenski GEN-I, koji opskrbljuje gotovo polovicom ukupne struje alternativnih opskrbljivača. Ta je tvrtka dobila snažan zamah nakon što je državna uprava izabrala baš GEN-I kao opskrbljivača električnom energijom čime je u kratko vrijeme u GEN-I oko 150 korisnika prešlo.

Slijedi ga RWE Energija s udjelom od gotovo pet posto ukupnog hrvatskog tržišta. RWE energija je za razliku od ostalih alternativaca izabrala drugačiju strategiju osvajanja tržišta. "Mi smo se orijentirali na kućanstva jednako kao i na poduzeća", kaže Zoran Miliša, direktor RWE-a za Hrvatsku koji je stoga i jedini zabilježio vidljiviji uspjeh u sektoru kućanstava kojih imaju oko 40.000. "Radimo na dva polja ne želeći se tući dampinškim cijenama", naglašava Miliša, iako svi opskrbljivači negiraju da dampinškim cijenama ovladavaju tržištem. U opskrbu kućanstava za sada se upustio malo koji alternativni opskrbljivač jer zbog nedovoljne isplativosti ne žele ući na to područje. "U dva navrata smo radili studije i pokazalo se da je sektor kućanstava za sada nedovoljno isplativ, ne samo zbog cijena, nego i nepripremljenosti sustava zbog čega ne možemo pružiti kvalitetniju uslugu", kaže Ivčić. Tvrdi da je tržišna borba počela još 2010. godine i da rast alternativnih opskrbljivača i nije neko iznenađenje te smatra da bi ove godine oni mogli zauzeti do 17 posto tržišta, dok u sljedće tri do četiri godine ne isključuje rast tog udjela i do 30 do 40 posto.

Iz HEP Opskrbe, sustava koji je do liberalizacije imao monopol na opskrbu električnom energijom, ne smatraju da su alternativci imali takav veliki skok na tržištu i ne misle da će im tako skoro zgrabiti veliki dio tržišnog kolača. "Stabilne isporuke energije HEP Opskrbe u posljednja tri mjeseca 2013. govore nam da se mijenja trend i da je nastupila stagnacija prodaje kod  alternativnih opskrbljivača", kaže Tina Jakaša, predsjednica Uprave HEP Opskrbe. Smatra da je stagnacija logična budući da je HEP Opskrba tijekom drugog polugodišta 2013. godine zaključila nove ugovore s većim brojem dugogodišnjih kupaca te je teško očekivati da će oni sada mijenjati opskrbljivača. "U prilog tome govori i činjenica da pobjeđujemo na javnim natječajima, a ugovor o opskrbi sklopili smo i s dvije najveće hrvatske kompanije, Koncernom  Agrokor i INA-om. O kolikom se poslu radi govori podatak da svi kupci alternativnih opskrbljivača zajedno potroše manje od ove dvije kompanije", kaže Jakaša. Veći rast u dogledno vrijeme ipak očekuju svi alternativci, pa tako i Marko Ćosić, predsjednik Uprave Proenergyja koji se pohvalio da su potpisali ugovore s kupcima o opskrbi ukupno 600 GWh električne energije.

Kako piše Energetika-net, ukupno tržište električne enrgije iznosi 15,5 TWh, od čega više od polovice se odnosi na opskrbu povlaštenih kupaca, dok ostatak otpada na kućanstva. Alterantivci se, međutim, ne ograničavaju samo na tržište Hrvatske. "Borimo se za isključivo za poslovne korisnike u cijeloj regiji u kojoj je liberalizacija tek krenula", kaže Ćosić. Jakaša priznaje da su alternativni opskrbljivači postigli nešto viši udio, ali naglašava činjenicu da je tržište liberalizirano još od 1. srpnja 2008. godine. "Borba još predstoji za one kupce koji do danas nisu odabrali svog opskrbljivača te plaćaju električnu energiju po cijeni energije uravnoteženja", najavljuje Jakaša, Borba koju je najavila Jakaša vodit će se za gotovo 100.000 novih kupaca. Naime, najavjena Metodologija za određivanje tarifa u zajamčenoj opskrbi električnom energijom motivirat će poduzetnike koji su i dalje u sustavu zajamčene opskrbe električnom energijom da do srpnja odaberu opskrbljivača, jer će u protivnom plaćati skuplju energiju uravnoteženja.

HEP opskrba je u studenom ove godine krenula s proizvodom Hepi okrenut kućanstvima. Jakaša kaže da prema njezinim informacijama svi alternativni opskrbljivači zajedno u sektoru kućanstvo imaju nešto više od jedan posto tržišnog udjela. "Da mi ne sjedimo skrštenih ruku govori činjenica da smo u samo mjesec dana zaprimili više od 11.500 zahtjeva kupaca za novi tržišni proizvod Hepi", objašnjava Jakaša, dodajući kako im e vratilo 2.600 kućanstava koji su prije toga prešli kod alternativnog opskrbljivača. S druge strane alternativni opskrbljivači se hvale da su HEP-u uzeli veći broj kupaca i najavljuju osvajanje sve većeg udjela pa nije teško zaključiti da će se borba za kupce zaoštravati, a prema europskim je iskustvima očito da će dobar dio njih u potrazi za što jeftinijom strujom opskrbljivače mijenjati svake godine. 

Izjave

Jednako smo orijentirani na kućanstva i na poduzeća, ali se ne želimo tući dampinškim cijenama
Zoran Miliša, RWE

Borimo se isključivo za poslovne korisnike, ali to radimo i u ostatku regije gdje je liberalizacija tek počela
Marko Ćosić, Proenergy

Rastemo iz mjeseca u mjesec, a ove godine planiramo povećanje poslovnih prihoda od 50 do 70 posto 
Zdravko Ivčić, Nox grupa

Dva naša najveća kupca troše više struje od svih kupaca alternativnih opskrbljivača zajedno
Tina Jakaša, HEP Opskrba

Komentari (1)
Pogledajte sve

“Alternativci” su valjda oni, koji dobivaju struju iz “alternativnih izvora”…misleći pri tome razliku u odnosu na “konvencionalne izvore energije” (ugljen, plin, nafta, uran ili hidro)…pa se pod “alternativne izvore” ubrajaju obično obnovljivi (Sunce, vjetar, plima i oseka, …) i neki posebni (npr. thor nuklearka)!
Dakle ovaj članak je očito pisala jedna kako “needucirana i neinformirana osoba”…ali je zato ekonomski potkovn članak! Mora kako je to odlika većine ekonomista? 😀

New Report

Close