Evo što će dobiti budući vlasnik Croatia osiguranja

Autor: Tin Bašić , 18. listopad 2013. u 18:00
CO ima i tvrtke za zdravstveno osiguranje/Ž. Lukunić/PIXSELL

Budući vlasnik dobit će 24 ovisna društva u Hrvatskoj i regiji te postati dioničarima nekoliko kompanija.

Budući novi vlasnik Croatia osiguranja neće kupiti samo osiguravajuću kuću i pripadajući biznis, nego će neposredno postati vlasnikom 24 ovisna društva u Hrvatskoj i regiji, ali i dioničarom nekoliko kompanija.

Osam stanica za tehnički

Među 24 tvrtke kojima je Croatia osiguranje vlasnik osam su tvrtke za tehnički pregled u Hrvatskoj i BiH, šest za osiguranje u regiji, a ostale za reosiguranje, savjetovanje, zdravstvene usluge i slično. No, CO je i vlasnik dvaju društava koja upravljaju mirovinskim fondovima.Najznačajniji je 50-postotni udio u PBZ/Coratia osiguranju, društvu koje upravlja jednim od četiriju obveznih mirovinskih fondova. Riječ je o društvu koje je u prošloj godini ostvarilo neto dobit od 14,81 milijun kuna.

Domaći je osiguravatelj i vlasnik dobrovoljnog mirovinskog društva koje upravlja s pet zatvorenih mirovinskih fondova i jednim otvorenim. Tih šest fondova na kraju lipnja imalo je ukupnu imovinu od 337,18 milijuna kuna. Najveći je Dobrovoljni fond CO-a s imovinom od 129,78 milijuna kuna, slijedi Zatvoreni fond HEP-a s imovinom od 121,2 milijuna, a najmanji je ZDMF Sindikata pomoraca Hrvatske s imovinom od 2,12 mil. kuna. Novi vlasnik CO-a postat će neizravni i najveći dioničar Atlantske plovidbe.Naime, Croatia osiguranje je prema podacima Središnjeg klirinškog depozitarnog društva vlasnik 10,6 posto dionica domaćeg brodara. Te dionice trenutno na tržištu vrijede 53,95 milijuna kuna. Prema dostupnim podacima s portala mojedionice.com, CO posjeduje dionice sedam kompanija koje su uvrštene na Zagrebačku burzu. Ti se podaci odnose na deset najvećih dioničara.

Dionice za 83 mil. kn

Domaći osiguravatelj u svom vlasništvu ima najmanje 83,35 milijuna kuna vrijednih dionica. S druge strane, posljednje izvješće koje je CO objavio na burzi za prvu polovicu godine, pokazuje da domaći osiguravatelj ima čak 195,71 milijun kuna vrijedna ulaganja koja su raspoloživa za prodaju. Od toga, na dionice, udjele i druge vrijednosne papire odnosi se 162,06 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close