Istra je ogledni primjer gastronomskih i enoloških dostignuća, turistički brendirana kao regija vina, tartufa i maslinovog ulja koji čine temelje vrhunske istarske gastronomije.
Zahvaljujući prirodnim predispozicijama i zanimljivom geografskom smještaju na poluotoku, s tri strane okružena morem i blagodatima mediteranske klime, ali i pod utjecajem kontinantalne klime u svojoj brežuljkastoj unutrašnjosti, vrijedne su ruke ovdašnjih stanovnika stvorile vanserijske delicije. Istra je premrežena vinskim te stazama maslinova ulja. Maslinari ovog poluotoka nude vrhunsko ekstra djevičansko maslinovo ulje koje je ovjenčano mnogim svjetskim priznanjima, a vinogradari su naslijedili tradiciju od vremena grčkih kolonista koji su ovamo došli nekoliko stotina godina prije Krista. Ekstra djevičansko maslinovo ulje najčišći je proizvod kojeg maslina može dati. Dobiva se postupkom hladnog prešanja, bez dodataka i zagrijavanja, pa u njemu ostaju sačuvane sve dragocjene tvari koje maslinovo ulje čine jednom od najkvalitetnijih namirnica u ljudskoj prehrani.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu