Direktor Totala oslobođen krivnje za skandal s iračkom naftom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. srpanj 2013. u 17:52
Christophe de Margerie (Epa)

Francuski naftni div Total i njegov direktor oslobođeni su u ponedjeljak krivnje za sudjelovanje u skandalu u iračkom programu “nafta za hranu” za vrijeme vladavine Sadama Huseina.

Francuski naftni div Total i njegov direktor oslobođeni su u ponedjeljak krivnje za sudjelovanje u skandalu u iračkom programu "nafta za hranu" za vrijeme vladavine Sadama Huseina.

Sud u Parizu također je oslobodio 17 ostalih osumnjičenika te švicarsku tvrtku za trgovinu naftom Vitol.

Program "nafta za hranu" trebao je olakšati životne prilike Iračanima, tako što je vlada u Bagdadu mogla prodavati određene količine nafte, unatoč embargu uvedenom nakon Pustinjske oluje, u zamjenu za osnovne namirnice.

Program se našao pod sumnjom nakon što je istragom, koju je vodio bivši direktor američkih Federalnih rezervi Paul Volcker, otkriven sustav mita i korupcije među istaknutim pojedincima koji su imali pristup iračkoj nafti.

Total, treća najveća naftna kompanija na svijetu, bio je optužen da je iračkim dužnosnicima platio 1,8 milijuna dolara mita tijekom trajanja programa od 1996. do 2003.

Tužitelji su tvrdili da su optuženi, među kojima su bili direktor Totala Christophe de Margerie i bivši francuski ministar unutarnjih poslova Charles Pasqua, svjesno sudjelovali u nezakonitom sustavu kojim su kršena pravila UN-a.

Total je bio suočen s kaznom od 2,4 milijuna dolara, dok je Margerieu (61) prijetila zatvorska kazna i globa od 375.000 eura.

Tužitelji imaju rok od deset dana za podnošenje žalbe.

Komentirajte prvi

New Report

Close