Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

Žive od zemlje na visokim katovima

Autor: The New York Times
29. srpanj 2012. u 22:00
Podijeli članak —

Gotovo deset godina nakon što je zatvoreno posljednje obiteljsko poljoprivredno imanje u New Yorku u Brooklynu rastu bosiljak i kinesko zelje. Nove farme prodaju veće količine povrća ljubiteljima organski uzgojenih namirnica te lancima supermarketa kao što je Whole Foods.

već od 5 € mjesečno
Pretplatite se na Poslovni dnevnik
Pretplatite se na Poslovni Dnevnik putem svog Google računa, platite pretplatu sa Google Pay i čitajte u udobnosti svoga doma.
Pretplati se i uštedi

Međutim, ove se nove farme šire na krovovima. “Što se tiče krovne komercijalne poljoprivrede, New York definitivno predvodi trend”, kaže Joe Nasr, autor knjige “Carrot City: Creating Places for Urban Agriculture”. Na krovnim imanjima mogu se iskoristiti milijuni litara padalina preusmjerenih od kanalizacije, koja tijekom kišnih razdoblja može poplaviti. Uzgoj u gradu znači da je na lokalnim prometnicama manje kamiona te da je emisija stakleničkih plinova niža, a cilj je to koji je obećala uprava gradonačelnika Michaela Bloomberga. Gradski vrtlari već godinama uzgajaju hranu u vrtovima, a tek su im se nedavno pridružile i tvrtke koje na tome žele zaraditi. Poljoprivredni projekt Brooklyn Grange trebao je započeti lokacijom u Brooklynu, no prije dvije godine otvorio se prostor od 4000 četvornih metara na krovu jedne zgrade u Queensu. Partneri projekta, pod vodstvom glavnog uzgajivača Bena Flannera, prikupili su i rasporedili 540.000 kilograma zemlje te počeli saditi. Ovoga proljeća konačno se pročulo za Brooklyn Grange, a pokrenuto je i drugo imanje koje se prostire na 6000 četvornih metara u industrijskom parku Brooklyn Navy Yard. Flanner ističe dvije prednosti poljoprivrede u zraku – obilje sunca i manjak štetočina. “Brojne su sličnosti sa standardnom poljoprivredom”, kaže. “Samo što kod nas nema jelena, lisica i glodavaca”, dodaje. Međutim, glavni im je izazov vjetar, koji često huji između zgrada i može naštetiti osjetljivim usjevima. Tvrtka BrightFarms, koja se bavi razvojem staklenika u blizini supermarketa radi skraćivanja lanca nabave hrane, u ožujku je najavila da će izgraditi veliki hidroponski staklenik na jednom krovu u Brooklyu, a očekuje se da će se na toj parceli godišnje proizvoditi 450.000 kilograma hrane. Bit će to najveći pogon te vrste u Sjedinjenim Američkim Državama.

Gotovo deset godina nakon što je zatvoreno posljednje obiteljsko poljoprivredno imanje u New Yorku u Brooklynu rastu bosiljak i kinesko zelje. Nove farme prodaju veće količine povrća ljubiteljima organski uzgojenih namirnica te lancima supermarketa kao što je Whole Foods.

Međutim, ove se nove farme šire na krovovima. “Što se tiče krovne komercijalne poljoprivrede, New York definitivno predvodi trend”, kaže Joe Nasr, autor knjige “Carrot City: Creating Places for Urban Agriculture”. Na krovnim imanjima mogu se iskoristiti milijuni litara padalina preusmjerenih od kanalizacije, koja tijekom kišnih razdoblja može poplaviti. Uzgoj u gradu znači da je na lokalnim prometnicama manje kamiona te da je emisija stakleničkih plinova niža, a cilj je to koji je obećala uprava gradonačelnika Michaela Bloomberga. Gradski vrtlari već godinama uzgajaju hranu u vrtovima, a tek su im se nedavno pridružile i tvrtke koje na tome žele zaraditi. Poljoprivredni projekt Brooklyn Grange trebao je započeti lokacijom u Brooklynu, no prije dvije godine otvorio se prostor od 4000 četvornih metara na krovu jedne zgrade u Queensu. Partneri projekta, pod vodstvom glavnog uzgajivača Bena Flannera, prikupili su i rasporedili 540.000 kilograma zemlje te počeli saditi. Ovoga proljeća konačno se pročulo za Brooklyn Grange, a pokrenuto je i drugo imanje koje se prostire na 6000 četvornih metara u industrijskom parku Brooklyn Navy Yard. Flanner ističe dvije prednosti poljoprivrede u zraku – obilje sunca i manjak štetočina. “Brojne su sličnosti sa standardnom poljoprivredom”, kaže. “Samo što kod nas nema jelena, lisica i glodavaca”, dodaje. Međutim, glavni im je izazov vjetar, koji često huji između zgrada i može naštetiti osjetljivim usjevima. Tvrtka BrightFarms, koja se bavi razvojem staklenika u blizini supermarketa radi skraćivanja lanca nabave hrane, u ožujku je najavila da će izgraditi veliki hidroponski staklenik na jednom krovu u Brooklyu, a očekuje se da će se na toj parceli godišnje proizvoditi 450.000 kilograma hrane. Bit će to najveći pogon te vrste u Sjedinjenim Američkim Državama.

Lisa W. Foderaro

Autor: The New York Times
29. srpanj 2012. u 22:00
Podijeli članak —
Komentirajte prvi

Moglo bi vas Zanimati

New Report

Close