Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

Pivopije odlučili uzeti kuhaču, pivo i pero u svoje ruke

Autor: Snježana Vujisić Sardelić
06. siječanj 2011. u 22:00
Podijeli članak —

‘Ne držite se recepata kao pijan plota’ poručuju autor Željko Šatović i ilustrator Danilo Dučak

Većina ljubitelja piva ljuti se što se njihovo piće zapostavlja i omalvažava na svakom koraku, dok se primjerice vino uzdiže u nebesa. Oni što vole i poznaju vino nazivaju se enolozima, dok su ljubitelji piva jednostavno – pivopije. Bio je to jedan od razloga da Željko Šatović napiše “Malu pivsku kuharicu” – knjižicu u kojoj recepti čiji je nezaobilazan sastojak pivo čine tek jedan dio. Jedna je to od rijetkih knjižica recepata koja se može čitati prije spavanja jer sadrži nekoliko zanimljivih tekstova s pivom kao glavnom temom. “Odlučio sam se za ovu knjigu jer kod nas ne postoji niti jedna pivska kuharica. Osim toga, pivo je još od doba Rimljana slovilo kao barbarsko piće, pa se tako i danas uglavnom smatra pićem za šljakere i navijače. Htjeli smo pokazati da je svijet piva velik i bogat i da postoje nevjerojatne vrste tog pića”, kaže Šatović, kojemu je kulinarstvo sastavni dio profesionalnog života. Bio je scenarist nekad popularne emisije “Kruške i jabuke”, a danas piše scenariJ za HTV-ov kulinarski show “U istom loncu”. A počeo je kuhati kao i svi muškarci, kaže – da se pravi frajer pred komadima.

već od 5 € mjesečno
Pretplatite se na Poslovni dnevnik
Pretplatite se na Poslovni Dnevnik putem svog Google računa, platite pretplatu sa Google Pay i čitajte u udobnosti svoga doma.
Pretplati se i uštedi

Pivo je starije od vina
Šatović se ubraja u one što smatraju da je pivo nepravedno zapostavljeno u modernom kulinarstvu iako se još u srednjem vijeku jako puno kuhalo s pivom. “Pivo je zapravo starije od vina. Antropolozi hrane kažu da je nastala kad i kruh, a oni malo hrabriji tvrde da je čak kruh nastao kao nusprodukt piva”, kaže Šatović. Zadovoljan je hrvatskom pivskom scenom, a posebno uzletom male pivske scene, odnosno ljudi koji gotovo u kućnoj radinosti kuhaju pivo. “To je početak pravog pivarstva koje će biti ekskluzivno jer ti amateri rade s toliko duše da će početi proizvoditi najčudnija piva koja nisu za masovnu upotrebu”, kaže Šatović. Mala pivska kuharica nije tipična zbirka gomile recepata uz poneko objašnjenje nekog manje poznatog začina. Zapravo, na tren se pomisli kako se zapravo radi o knjižici koja duhovito objašnjava povijest piva, približava neke važne vrste tog pića, dovodi ga u vezu s vještinama u spavaćoj sobi ili objašnjava odnos piva i žena. Osim toga, nema fotografija upravo pripremljene hrane koja lagano isparava na skupom porculanskom tanjuru. Umjesto toga, knjižica je ukrašena ilustracijama Danila Dučka. “Ni ja ni Danilo ne volimo kuharice s fotografijama jer jela nikad tako ne ispadnu. Osim toga, volimo da se kuharice mogu čitati, u kojima je puno priče i teksta, pa smo stoga odlučili napraviti ovakvu knjigu u kojoj se recepti mogu čitati kao priča”, kaže Šatović, koji čitateljima na početku kuharice poručuje “ne držite se recepata kao pijan plota”.

Većina ljubitelja piva ljuti se što se njihovo piće zapostavlja i omalvažava na svakom koraku, dok se primjerice vino uzdiže u nebesa. Oni što vole i poznaju vino nazivaju se enolozima, dok su ljubitelji piva jednostavno – pivopije. Bio je to jedan od razloga da Željko Šatović napiše “Malu pivsku kuharicu” – knjižicu u kojoj recepti čiji je nezaobilazan sastojak pivo čine tek jedan dio. Jedna je to od rijetkih knjižica recepata koja se može čitati prije spavanja jer sadrži nekoliko zanimljivih tekstova s pivom kao glavnom temom. “Odlučio sam se za ovu knjigu jer kod nas ne postoji niti jedna pivska kuharica. Osim toga, pivo je još od doba Rimljana slovilo kao barbarsko piće, pa se tako i danas uglavnom smatra pićem za šljakere i navijače. Htjeli smo pokazati da je svijet piva velik i bogat i da postoje nevjerojatne vrste tog pića”, kaže Šatović, kojemu je kulinarstvo sastavni dio profesionalnog života. Bio je scenarist nekad popularne emisije “Kruške i jabuke”, a danas piše scenariJ za HTV-ov kulinarski show “U istom loncu”. A počeo je kuhati kao i svi muškarci, kaže – da se pravi frajer pred komadima.

Pivo je starije od vina
Šatović se ubraja u one što smatraju da je pivo nepravedno zapostavljeno u modernom kulinarstvu iako se još u srednjem vijeku jako puno kuhalo s pivom. “Pivo je zapravo starije od vina. Antropolozi hrane kažu da je nastala kad i kruh, a oni malo hrabriji tvrde da je čak kruh nastao kao nusprodukt piva”, kaže Šatović. Zadovoljan je hrvatskom pivskom scenom, a posebno uzletom male pivske scene, odnosno ljudi koji gotovo u kućnoj radinosti kuhaju pivo. “To je početak pravog pivarstva koje će biti ekskluzivno jer ti amateri rade s toliko duše da će početi proizvoditi najčudnija piva koja nisu za masovnu upotrebu”, kaže Šatović. Mala pivska kuharica nije tipična zbirka gomile recepata uz poneko objašnjenje nekog manje poznatog začina. Zapravo, na tren se pomisli kako se zapravo radi o knjižici koja duhovito objašnjava povijest piva, približava neke važne vrste tog pića, dovodi ga u vezu s vještinama u spavaćoj sobi ili objašnjava odnos piva i žena. Osim toga, nema fotografija upravo pripremljene hrane koja lagano isparava na skupom porculanskom tanjuru. Umjesto toga, knjižica je ukrašena ilustracijama Danila Dučka. “Ni ja ni Danilo ne volimo kuharice s fotografijama jer jela nikad tako ne ispadnu. Osim toga, volimo da se kuharice mogu čitati, u kojima je puno priče i teksta, pa smo stoga odlučili napraviti ovakvu knjigu u kojoj se recepti mogu čitati kao priča”, kaže Šatović, koji čitateljima na početku kuharice poručuje “ne držite se recepata kao pijan plota”.

Na redu su gljive
Šatović već planira novi kulinarsko-književnički pothvat koji se zapravo sam nameće iz ove knjige. Želi, naime, napisati veliku pivsku kuharicu, ali i gljivarsku kuharicu. Jer, kako sam kaže, na tržištu ima previše kuharica, ali je premalo onih kakve sam voli, pa tako osjeća da nedostaju kuharice koje bi se pozabavile jelima od raznih vrsta gljiva. Koja god nova knjiga izašla iz Šatovićeva pera, jasno je jedino da će u njoj ravnopravno pored “dobar tek” stajati i “živjeli”.

Recepti:

Naguženi picek
U mužaru napravite smjesu češnjaka, lista celera, ružmarina, ljute paprike, lovora, crnog papra, soli i maslinovog ulja. Premažite piceka izvana i iznutra. U unutrašnjost mu ugurajte limenku piva i stavite ga u pećnicu tako da stoji okomito. Pecite dok nije gotovo. Ovo je jedan od najpopularnijih pivskih recepata na svijetu. Neki majstori se odluče za pivo u boci. Po mom skromnom mišljenju, to je ipak za šminkere. Ovdje obavezno popiti lager iz ilmenke. Iako bi se moglo reći da je pivo u limenki nužno zlo, više je nužno nego zlo.

Pivska lignja
1/2 kg liganja
1 svijetlo lager pivo
raženo brašno
2 jaja
Lignje očistite i narežite na kolutiće. Smjesu za pohanje napravite od šalice raženog brašna, žlice ulja, soli i papra. U smjesu polako dodajte pivo te tučene bjelanjke. Lignje uvaljajte u smjesu i pohajte. Uz lignje nastavite piti lager.

Mala pivska kuharica

Izdavač: Naklada Ljevak
Broj strana: 149
Cijena: 139 kuna
Autor: Željko Šatović
Ilustrator: Danilo Dučak

Autor: Snježana Vujisić Sardelić
06. siječanj 2011. u 22:00
Podijeli članak —
Komentirajte prvi

Moglo bi vas Zanimati

New Report

Close