Vjeruju Vladi: Radnici Diokija prekinuli prosvjed

Stožer za obranu Diokija odlučio je, nakon današnje odluke Vlade o Diokiju, prekinuti prosvjed u Zagrebu i odblokirati kolosjek kojim se služi Janaf, a Sindikat radnika Dine Petrokemije donio je odluku o prestanku blokade pogona Dine u Omišlju i svih sindikalnih akcija koje je poduzeo s ciljem isplate plaća, doznaje se danas iz Stožera za obranu Diokija i Sindikata radnika Dine.

Radnici su povjerovali Vladi, a Stožer za obranu Diokija donio je odluku o prekidu prosvjeda, kaže Mladen Matić iz Stožera za obranu Diokija. Matić kaže da ih je, osim što su za odluku Vlade doznali iz medija, o njoj osobno izvijestio i ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić nakon čega je donesena odluka o prekidu prosvjeda. Radnici očekuju isplatu zaostalih plaća u roku od sedam dana. U znak dobre volje odblokiran je kolosjek kojim se služi Janaf, a radnici su se razišli kućama, rekao je Matić dodajući da su u tvorničkom krugu ostali samo dežurni radnici koji paze da ne bi došlo do otuđenja opreme i oštećenja postrojenja.

Predstavnik radnika u Nadzornom odboru Dine i dopredsjednik Sindikata radnika Dine Predrag Mihaljević izvijestio je večeras da je Izvršni odbor Sindikata radnika Dine donio danas odluku o prestanku blokade pogona Dine Petrokemije u Omišlju i svih sindikalnih akcija koje je taj sindikat poduzeo s ciljem isplate plaća. Mihaljević je rekao da je odluka donesena nakon današnje Vladine odluke, koju sindikat ocjenjuje dobrom za budućnost Dine, članice Dioki grupe. Dodao je da u sindikatu sljedećeg tjedna očekuju isplate plaća Dininim radnicima, nakon imenovanja nove Uprave Diokija. Vlada je na današnjoj sjednici odlučila da će se Hrvatska elektroprivreda (HEP) i Hrvatske željeznice (HŽ), kao vjerovnici, uključiti u proces restrukturiranja Diokija kojim bi uskoro trebala biti završena agonija te petrokemijske kompanije.

Iako se radi o privatnom poduzeću, Vlada se uključila u rješavanje problema te je u razgovorima s dosadašnjim većinskim vlasnikom i vjerovnicima prihvaćeno da se potraživanja pretvore u vlasnički udjel. Odmah potom ići će se u postavljanje nove Uprave i isplatu zaostalih plaća radnicima, najavio je prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić.

(Hina/pd)

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!