Varaždinska Prehrana najbolji proizvođač bučinog ulja

Autor: Biserka Ranogajec , 30. ožujak 2011. u 14:50

Na prvoj izložbi bučinog ulja koja se održava danas u Županijskoj palači u Varaždinu nagrađeni su najbolji proizvođači.

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar uručio je posebna priznanja predstavnicima Prehrane iz Varaždina koji proizvode najbolje ulje. Na drugom mjestu je Uslužna uljara Županić iz Vidovca, a na trećem su OPG Mirjana Biber iz Podturena i Uslužna uljara Presečki također iz Vidovca. Na izložbu je bilo prijavljeno 20 uzoraka bučinog ulja koje su analizirali Bioinstitut iz Čakovca i Prehrambeno-biotehnološki fakultet iz Zagreba.

Teuta Tompić iz Bioinstituta pojasnila je kako su se analizirali uzorci. Naglasila je da se s obzirom na provedene analize na reprezentativnom broju uzoraka s područja sjeverozapadne Hrvatske, može zaključiti da se tu proizvodi bućino ulje dobre kvalitete jer je čak 80 posto uzoraka u potpunosti odgovaralo zahtjevima koji određuju kategoriju ‘nerafinirana ulja’ prema Pravilniku o jestivim uljima i mastima. Istaknula je i kako se nada da će ova hvale vrijedna inicijativa rezultirati daljnjim povećanjem kvalitete bučinog ulja.

Organizatori izložbe izrazili su zadovoljstvo velikim odazivom te najavili nove zajedničke akcije poput izložbe sira, vina i meda. Pojasnili su kako su ovakve manifestacije omogućuju, da se proizvođači međusobno bolje upoznaju te da se prenesu različita iskustva u proizvodnji.

Izložba je organizirana na inicijativu Upravnog odjela za poljoprivredu Varaždinske županije te uz podršku dviju susjednih županija, Krapinsko-zagorske i Međimurske županije. Manifestacijom se želi doprinijeti popularizaciji i prezentaciji bućinog ulja te sustavno i trajno podizanje svijest kako proizvođača, tako i potrošača o važnosti zdrave prehrane te regionalne prepoznatljivosti.




Komentirajte prvi

New Report

Close