Ustavni sud Saboru: Treba mijenjati zakon o izbornim jedinicama

Ustavni sud ustvrdio je da je na parlamentarnim izborima 2007. bilo prekomjernih odstupanja u broju birača u pojedinim jedinicama, odnosno nejednake težine biračkog glasa te je u izvješću Hrvatskom saboru ukazao na nužnost promjene zakona do idućih izbora jer bi se u suprotnom rezultati izbora mogli dovesti u pitanje.

Odlučujući o više prijedloga koji su ukazivali na nezakonita odstupanja u broju birača po pojedinim izbornim jedinicama Ustavni sud je uočio potrebu izvjestiti sabor o određenim problemima vezanim uz primjenu Zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski državni sabor. Naime, prekomjerna odstupanja u broju birača po izbornim jedinicama, po podacima Državnog izbornog povjerenstva, pojavila su se već na izborima 2007. kada je u četvrtoj izbornoj jedinici bilo oko 335.000 birača, a u devetoj oko 428.000, što je razlika od gotovo 100.000 ili nešto manje od 30 posto. Zakonom o izborima zastupnika za Hrvatski sabor dopušteno je, pak, odstupanje u broju birača od plus/minus pet posto.

Iako nema novih podataka o broju birača po jedinicama, Ustavni sud je zaključio da bi na predstojećim parlamentarnim izborima međusobna odstupanja u broju birača mogla postati neprihvatljiva s ustavnopravnog aspekta ako bi Zakon o izbornim jedinicama ostao neusklađen sa stvarnim stanjem birača u 2011. godini. Ustavni sud upozorava i da do odstupanja u broju birača dolazi postupno, odnosno da je riječ o prirodnoj pojavi uzrokovanoj migracijama i drugim promjenama u strukturi birača.

Osim na nužnost neodložnih izmjena, odnosno dopuna Zakona o izbornim jedinicama, Ustavni sud ukazuje i na potrebu da se u tom zakonu odrede nadležna tijela i propišu pravila tzv. postupka delimitacije, odnosno određivanja i usklađivanja područja i granica izbornih jedinica. Ustavni sud ističe da o ravnomjernoj raspodjeli birača po izbornim jedinicama neposredno ovisi jednakost težine izbornog glasa te zakonitost i opći demokratski karakter cijelih izbora. Štoviše, upozorava sud, o tome može ovisiti i ocjena o ustavnosti cjelokupnih izbora koji bi bili neustavni ako bi prekomjerno odstupanje u broju birača izravno utjecalo na izborni rezultat.

Sud podsjeća da je Zakon o izbornim jedinicama donesen 1999. i da do danas nije mijenjan pa je u proteklih 11 godina primjenjen u trima parlamentarnim izborima.

(Hina/pd)

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!