U Srbiji uskoro nova nacionalna naftna kompanija?

Autor: Poslovni.hr , 06. svibanj 2010. u 16:15

Udruženje vlasnika privatnih crpki u Srbiji razmišlja o osnivanju nove nacionalne naftne kompanije, objavila je Politika.

Ukoliko se menadžment Naftne industrije Srbije (NIS) uskoro ne izjasni o prijedlogu privatnika da ih i nakon 2011. dugoročno opskrbljuje gorivom, vlasnici crpki će istu ponudu uputiti mađarskom Molu ili austrijskom OMV-u, kazao je za Politiku Miroslav Velicki, predsjednik UO Udruženja benzinskih postaja Srbije.

“Ozbiljno se razmišlja i o tome da više od 600 vlasnika privatnih benzinskih crpki u Srbiji formira i novu nacionalnu naftnu kompaniju, pošto se srbijanska strana s udjelom od 49 posto u vlasništvu NIS-a ponaša poprilično inferiorno kada je u pitanju očuvanje srbijanskog tržišta derivata”, kaže Velicki.

Upitan zašto NIS ne bi prihvatio ponudu da i nakon liberalizacije nastavi s opskrbom 600 benzinskih crpki gorivom i to u narednih 10 godina, kako stoji u ponudi, Velicki kaže da NIS ili ne razumije ponudu Udruženja ili hoće pod svaku cijenu istjerati svoju politiku, a to je da prometnike opskrbljuje derivatima isključivo na veliko.

“Pregovori će se nastaviti i narednih dana i s menadžmentom i Ministarstvom energetike koje svesrdno pomaže da se nađe zajedničko rješenje i očuva tržište. Međutim, nećemo čekati unedogled, jer i mi moramo spremno dočekati otvaranje tržišta”, rekao je Velicki.

Na pitanje kako bi izgledala nova nacionalna kompanija, Velicki kaže da jedna američka tvrtka već ima ponudu za izgradnju svoje rafinerije u Beogradu.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close