Tjedna tehnička analiza

Autor: Poslovni.hr , 13. srpanj 2009. u 09:00




Komentar: Konačno nakon 5 tjedana uzastopnog pada Crobex je završio u plusu. Sa zadnjom razinom 1.777,10 i rastom skoro 3 posto posto na tjednoj razini završen je protekli trgovinski tjedan (+51,73 boda). Pogledom na tjedni graf možemo uočiti Bearish Thrusting obrazac na zadnje dvije svijeće. Prošli tjedan završen je unutar raspona cijena iz tjedna prije, ali još uvijek se nalazi ispod polovice crne svijeće. Taj obrazac daje nam bearish signal u negativnom trendu (continuation pattern), odnosno prikazuje neuspješan “rally” – prilikom negativnog trenda na tržištu. Obazac traži potvrdu kroz negativan završetak ovog trgovinskog tjedna. Samo zatvaranje tjedna ispod polovice crne svijeće (1.807,80 boda), kroz pad u petak od 0,86 posto govori nam da je pritisak na kupnju pred kraj tjedna oslabio (najviša razina prošli tjedan iznosila je 1.807,01, i to u petak) što je i vidljivo na volumenima trgovanja.

Ukoliko pogledamo dnevni graf vidimo da je probijena negativna linja trenda od početka lipnja. Probijanje je uslijedilo nakon odbijanja od 100SMA koji se u ovom slučaju pokazao kao dobra podrška, te nakon uspješnog testiranja i odbijanja od donje linije Bollingera. Trenutno se nalazimo na prvom prošlotjednom pozitivnom targetu na 1.770 bodova (50 posto fibb.retr. rasta ožujak–lipanj). Kako je napomenuto prošli tjedan to je važna razina prilikom korištenja tog alata te je moguća konsolidacija oko iste, nakon čega će probijanje u bilo kojem smjeru odrediti nastavak trenda. Idući target je sada otpor na 1.880 bodova, no prije njega mora proći uspješno probijanje srednje linije Bollingera (SMA20).

Alternativni scenario: Probijanje razine 1.770 bodova i nastavak negativnog sentimenta kroz ovaj tjedan (tjedni graf), navodi na testiranje prve potpore na 1.692,43 boda. Za slučaj probijanja prva iduća potpora je 1.647,73 (61,8 posto fibb.retr. rasta), odnosno prva prirodna potpora je na 1.598,74.

Indikatori: Volumeni trgovanja ne daju ohrabrujuću sliku za donošenje zaključaka. Baš zbog smanjenih volumena na kojima se temeljio prošlotjedni rast teško je dati jasnu ocjenu i predviđanje daljnjih kretanja. RSI nije još uvijek prošao 50, ali je probio negativnu liniju trenda. Donošenju pozitivne ocjene jedino bi mogao pridonjeti Stohastic, njegov izlazak iz preprodanosti, te križanje %K/%D, no za potvrdu treba počekati probijanje 50. MACD je ispod 0 te je moguć buy signal križanjem linja. Pozornost obratiti na SMA10.

Tjedna ocjena trenda: neutralna sa tendencijom prema negativnom završetku trgovinskog tjedna.

Autor: Srećko Fodrek, Finesa Capital, www.finesa-capital.hr
Alat korišten za analizu: Sfera Station, www.sferastation.com
Izvor trgovinskih podataka: Quote Station, www.quotestation.com

Definicije svih pojmova iz područja tehničke analize potražite u našem leksikonu.

Ograničenje odgovornosti

Finesa Capital d.d. izjavljuje da je ovaj dokument izrađen isključivo u svrhu informiranja javnosti. Dokument je izrađen na temelju javno dostupnih podataka, vlastitih i neovisnih vanjskih procjena i svih ostalih dostupnih izvora podataka. Sve informacije korištene pri izradi analize bazirane su na javno dostupnim informacijama i korištene su s uvjerenjem u njihovu točnost i istinitost, ali se Finesa Capital d.d. ograđuje od eventualnih netočnosti ili necjelovitosti istih. Ovaj dokument ne predstavlja poziv na kupnju, prodaju ili držanje predmetnih vrijednosnih papira.
Sva mišljenja, predviđanja ili procjene odražavaju naš stav na datum izdavanja dokumenta, te su bez prethodnog upozorenja podložna promjenama.
Finesa Capital d.d. izjavljuje da s njom povezane pravne osobe, djelatnici ili druge osobe vezane uz pripremu ovog dokumenta, nemaju značajnijih financijskih interesa vezano za vrijednosne papire koji su predmet ovog dokumenta niti s pojedinim izdavateljem vrijednosnih papira, a koji proizlaze iz posjedovanja značajnog dioničkog udjela (više od 1% temeljnog kapitala), sudjelovanja u postupku objavljivanja ponude financijskih instrumenata izdavatelja u proteklih 12 mjeseci, narudžbe izdavatelja za pripremom ovog dokumenta, nagrada djelatnicima Društva, neposredno zaduženim za izradu navedenog dokumenta na temelju ostvarenih prometa predmetnih vrijednosnih papira na uređenom tržištu ili drugih okolnosti, te da ne postoji sukob interesa navedenih osoba u svezi predmetnih vrijednosnih papira niti u svezi s pojedinim izdavateljam istih.
Finesa-Capital d.d. i njeni djelatnici mogu posjedovati vrijednosne papire koji su predmet ovog dokumenta, opcije, varante ili prava vezana za iste.
Sve transakcije nisu primjerene za svakog investitora. Investitori trebaju konzultirati investicijskog savjetnika kako bi usaglasili planiranu investiciju svojim potrebama i željama, te u potpunosti shvatili rizike vezane uz iste.
Prinosi iz prošlosti, navedeni u ovom dokumentu, imaju informativni karakter i ne predstavljaju indikaciju mogućih prinosa u budućnosti. Cijena vrijednosnih papira podložna je značajnijim oscilacijama.
Dokument je izradio Odjel analize tržišta kapitala Finese Capital d.d., I.Kukuljevića 25, Varaždin. Finesa Capital d.d., član je Zagrebačke burze d.d., te obavlja djelatnost pod nadležnošću Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA), Miramarska 24b, Zagreb. Finesa Capital d.d., Uprava i djelatnici ne odgovaraju za štetu nastalu korištenjem ovog dokumenta.
Ovaj dokument zabranjeno je reproducirati, distribuirati ili objavljivati bez izričite suglasnosti društva Finesa Capital d.d.

Komentari (9)
Pogledajte sve


aposteriorno zaključivanje? 😀

dajte neku analizu koja će predvidjeti krivulju u budućnosti!

za to češ ipak trebati nazvati Milana Tarota, držati "tanjir" ispred TV-a i pažlivo slušati što će ti reći… :))

@ maos
Pod točke sam i mislio doticanja pojedine razine, tj. "testiranja" 🙂
Doticanje s donje strane i odbijanje na niže smatram otporom, a ne potporom.
To ne znači da ignoriram vrijednost te razine jer često otpori postaju potpora i obrnuto,
ali ipak ne zanemarujem ni s koje strane se "desilo" testiranje.

aposteriorno zaključivanje? 😀

dajte neku analizu koja će predvidjeti krivulju u budućnosti!


Vi ste Vaše supporte tražili na chartu od godinu dana pa je normalno da možete nači čvršće točke jer promatrate dugi period.

Apsolutno, potrebno je uzeti što duži period jer, u konačnici, i jest cilj utvrditi što je moguće čvršće točke ključnih razina. U tom cilju, nisam razmatrao samo posljednjih godinu dana, već sam u obzir uzeo i ranije podatke jer su razine od 1500 i 1600 i ranije "testirane".


Usprkos tome vi ste na S1 liniji našli samo 2 točke supporta (druge dvije su rezistensi) 🙂 I treća točka na S2 mi se čini sumnjiva jer cijena nije dotakla liniju.

Ovdje Vas moram ispraviti, govorio sam o broju "testiranja", odnosno doticaja cijene i pojedine razine – jer o tome ovisi "čvrstoća" te razine. Također, pojam točki supporta/resistance-a, kao takav ne postoji, već se radi o tome koliko je puta pojedina razina testirana. Neovisno o tome, s obzirom da je vrijednost crobexa iznad promatrane razine govorimo o support zoni, pojam resistance-a ovdje nije primjenjiv.

Logika "okruglih" brojeva je jasna sama po sebi, ali supporte i rezistense možemo tražiti i oko mnogih drugih pokazatelja kao što su različiti MA, Fibo Arc, različiti fanovi, Bollinger bands, envelopei, itd.
Na svakom analitičaru je da ocijeni što mu je u datom trenutku relevantno pa je to napravio i autor članka. Vi se s tim mišljenjem ne slažete i ja to poštujem, ali niste me uvjerili da je Vaše mišljenje bolje.

Apsolutno se slažem s tim da se S/R zone mogu identificirati na mnogo načina, također se slažem na to da svatko ima pravo na svoje mišljenje. Nije mi ni bila namjera uvjeriti Vas da je moje mišljenje bolje, samo sam ga izrazio 😉

New Report

Close