Strategija regionalnog razvoja u trećem kvartalu ove godine

Autor: Poslovni.hr , 04. lipanj 2008. u 15:10

Očekuje se da će Strategija regionalnog razvoja Hrvatske biti donešena u trećem kvartalu ove godine, a trebala bi između ostaloga pridonijeti jačanju nacionalne i regionalne konkurentnost, istaknuo je ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković na današnjem predstavljanju prijedloga Strategije predstavnicima Hrvatske zajednice županija.

Cilj je strategije, pojasnio je Čobanković, postići ravnomjeran razvoj svih regionalnih područja te stvoriti strateški okvir koji će biti kompatibilan onom u zemljama Europske unije. Uz donošenje zakona o regionalnom razvoju tako će se stvoriti pretpostavke za lakše uključivanje Hrvatske u europske integracije te omogućiti lakše korištenje sredstava strukturnih fondova koje će imati na raspolaganju ulaskom u EU. Hrvatska će ulaskom u EU, kazao je ministar, u prvim godinama članstva kroz strukturne fondove imati na raspolaganju oko milijardu eura, što su značajna financijska sredstva. Poanta je stvoriti institucionalni i zakonodavni okvir, odnosno osigurati administrativne i sve druge kapacitete kako bi se iskoristilo što više sredstava, kazao je. Ukazao je kako je danas situacija u gospodarskom razvoju krajeva različita pa se tako razlika između najrazvijenijih županija (Zagrebačka i grad Zagreb) i najslabije razvijenih (Brodsko-posavska i Vukovarsko-srijemska) kreće jedan naprama tri.

To znači da je tri puta veći bruto domaći proizvod po stanovniku u gradu Zagrebu nego li u dvije najslabije razvijene županije. Očekuje se da će se primjenom strategije te razlike smanjiti, no to nije moguće preko noći, istaknuo je. Današnje predstavljanje prijedloga strategije prvo je javno predstavljanje, čime je, kazao je Čobanković, počeo konzultacijski proces kako bi se saslušali prijedlozi koji bi prije slanja strategije u proceduru bili razmotreni i eventualno ugrađeni u samu strategiju.

(Hina)

Komentirajte prvi

New Report

Close