Soros prodao većinu svojih zaliha zlata

Autor: Tomislav Hrastovčak , 18. svibanj 2011. u 10:50

Soros Fund Management je u prvom kvartalu ove godine prodao 99 posto svog udjela u fondu Gold Trust

Nekoliko velikih hedge fondova, uključujući i Soros Fund Management kojeg kontrolira poznati ulagač George Soros, prodalo je glavninu svojih zaliha zlata, što se značajno odrazilo na cijenu tog plemenitog metala.

Terminska cijena zlata za isporuke u svibnju smanjila se jučer u New Yorku za 10,60 dolara ili 0,7 posto na 1.479,80 dolara za finu uncu. Najaktivniju trgovinu zabilježio je terminski ugovor za isporuku u lipnju, koji je također zabilježio pad za 10,60 dolara, na 1.480 dolara za uncu, piše list The Wall Street Journal.

Sorosev fond izvijestio je u ponedjeljak da je u prvom tromjesečju prodao 99 posto svog udjela, odnosno 4,7 milijuna dionica u ETF fondu SPDR Gold Trust. Na temelju cijene u ponedjeljak prodane dionice su vrijedile 680 milijuna dolara. Od kraja ožujka Soros drži tek 49.400 dionica fonda čija je podloga u zlatu, u vrijednosti od 6,9 milijuna dolara. Vijest o prodaji uzburkala je ulagače, budući da je Soros predvodio potražnju za zlatom u protekle dvije godine, agresivno kupujući taj dragocjeni metal.

Još jedan fond, Eton Park Capital Management, snažno je smanjio svoj udjelu Gold Trustu, prodavši s krajem ožujka gotovo 2,2 milijuna dionica, a zadržavši ih 2,3 milijuna. Navedeni fond, kojim upravlja bivši trgovac Goldman Sachsa Eric Mindich, prvi je otkrio svoju zlatnu poziciju u drugom tromjesečju prošle godine, kupnjom 6,6 milijuna dionica Gold Trusta.

Ipak, nisu svi veliki hedge fondovi odustali od zlata, pa je tako Paulson & Co, jedan od najvećih fondova te vrste, zadržao svoj udio u Goldu Trustu nepromijenjen, na 31,5 milijuna dionica, piše The Wall Street Journal. Navedeni fond je najveći ulagač u Gold Trustu s gotovo 8 posto udjela, a njegov čelnik John Paulson je nedavno iznio prognozu da bi cijena zlata mogla dosegnuti 4.000 dolara za uncu u idućih tri do pet godina.

Pad cijena zlata odrazio se i na srebro. Terminska cijena za isporuku u srpnju pala je 1,9 posto na 33,491 dolar za finu uncu, a isti postotak pada zabilježila je i cijena za isporuku u svibnju, na 33,488 dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close