Sindikalisti upozoravaju na teško stanje u tvrtki TESU

Autor: Poslovni.hr , 16. lipanj 2010. u 13:40

Čelnici Sindikata Istre i Kvarnera održali su danas konferenciju za novinare na porti Uljanika kako bi još jednom upozorili na teško stanje u Uljanikovoj Tvornici električnih strojeva i uređaja (TESU), koja propada krivicom Vlade i lokalnih političara.

“Agonija perspektivnog izvoznika sramotna je mrlja na svima koji ne žele pomoći, a gladni radnici gube i posljednju nadu”, ustvrdio je glavni sindikalni povjerenik u Uljaniku Rajko Kutlača. Po njegovim riječima, situacija u TESU se nimalo ne mijenja, radnici rade u nemogućim uvjetima, a jedina novost je definitivna potvrda da je vlasnik poduzeća Ministarstvo financija.

“Nitko nema snage donijeti odluku da se TESU odblokira i time mu se pruži prilika za rad. Šansu mu ne žele dati ni ministri financija i gospodarstva niti predsjednica Vlade, pa je upitno kako vode državu kad ne žele pomoći proizvodnoj tvrtki koja ima dogovorene poslove”, rekao je Kutlača. Pritom je izvijestio kako je TESU, unatoč neisplaćenim plaćama i ogromnim problemima uslijed blokade računa, ne samo odradio sve dogovorene poslove već i na svjetskom tržištu ugovorio nove u vrijednosti od 1,5 milijun eura.

Od Vlade tražimo jedino financijska pomoć za deblokadu računa, a u pitanju nisu velika sredstva, ni šansa za njihov povrat s obzirom na kvalitetu tvrtke i nove ugovore, tvrde sindikalci. Osim države, za TESU ništa ne radi ni lokalna samouprava. Prije deset dana pisao sam pulskom gradonačelniku Borisu Miletiću, istarskom županu Ivanu Jakovčiću i saborskom zastupniku Damiru Kajinu, tražeći da se založe za TESU kod Vlade. Ne samo da nisu ništa poduzeli, nisu se udostojili ni odgovoriti, rekao je Kutlača.

“Jedina im je aktivnost bila slikanje za novine na nedavnom prosvjedu. Da smo u Splitsko-dalmatinskoj županiji, lokalna uprava odavno bi stala iza radnika, a u Istri se to ne može dogoditi”, ogorčen je Kutlača.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close