Sanader porekao da je primio mito od Mola

Bivši premijer Ivo Sanader porekao je danas pred Uskokovim istražiteljima da je primio 10 milijuna kuna mita kako bi Molu prepustio upravljačka prava Ine te, kao i pred saborskim povjerenstvom o privatizaciji hrvatske naftne kompanije, kazao da su o detaljima spornog ugovora bili upoznati svi članovi vlade, koalicijski partneri te predsjednik Republike.

Izlazeći iz remetinečkog zatvora, gdje je Sanader treći put iznosio svoju obranu, njegov branitelj Čedo Prodanović kazao je da je bivši premijer porekao sve što mu stavljaju na teret, ali da ni ovoga puta nije želio odgovarati na pitanja. No, Sanader je ukazao na apsurd da se dovodi u pitanje osnovanost ugovora između Ine i Mola, iako je mađarska naftna kompanija imala više dionica u Ini nego hrvatska država.

“Notorna je činjenica da tko ima više dionica ima i veća upravljačka prava. Dakle, početna premisa za inkriminaciju koja iz toga proizlazi je pogrešna. Apsolutno je normalno da više članova uprave i nadzornog odbora ima onaj tko ima više dionica”, kazao je Prodanović. Dodao je da je Sanader porekao bilo kakvu vezu s isplatom mita ili razgovorima u vezi s tim, jer za to, kako je rekao, nije bilo nikakvog razloga.

Prodanović je ustvrdio da je cijela istraga, posljednja u nizu protiv bivšeg premijera, pokrenuta na temelju iskaza vlasnika Diokija Roberta Ježića koji je tereteći Sanadera želio kupiti bolju poziciju u postupcima pokrenutima protiv njega. Tvrdi da u spisu nema drugih “materijalnih” dokaza protiv Sanadera. “Možda oni postoje negdje u imaginaciji tužiteljstva ili ih oni taje pokazati. Ali koliko ja znam, takvih dokaza ne može biti”, kazao je.

No, na pitanje je li izvršio uvid u spis vezan uz aferu “Ina-Mol” rekao je da to još nije učinio, ali da se tužiteljstvo na današnjem ispitivanju nije pozvalo na nikakav trag novca. “Iz razgovora sa Sanaderom znam da takvo nešto ne može biti. Na kraju krajeva vidjeli ste demantij Mola i osnovna teza je bila da je s firmi iz Cipra, koje su Molove firme, isplaćena provizija na račun gospodina Ježića. Mol je demantirao da su to njegove firme. Ja nisam čuo tužiteljstvo da bi doveli u pitanje taj podatak. Dakle nije se krenulo s dobrim podacima”, kazao je Prodanović.

Podsjetio je i da je bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec kazao da su s ugovorom bili upoznati “ne samo članovi vlade, nego i koalicijski partneri, predsjednik Republike i prije samog donošenja odluke uži kabinet, dakle stručni dio vlade”. No, Sanader pritom nije nikoga teretio, naglasio je Prodanović.

(Hina/pd)

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve