Rusija i Kina upozoravaju Zapad glede Sirije

Autor: Poslovni.hr , 21. kolovoz 2012. u 11:50

Ruski ministar vanjskih poslova upozorio je u utorak Zapad da ne poduzima jednostrane poteze glede Sirije izjavivši da su se Rusija i Kina složile da su kršenja međunarodnog prava i Povelje UN-a nedopustiva, javljaju ruski mediji.

Rusija i Kina protive se vojnoj intervenciji u Siriji i uložile su veto na tri rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a kojima bi se izvršio pritisak na Damask da okonča nasilje. Lavrov je izrekao upozorenje dan nakon što je američki predsjednik Barack Obama u jasnom upozorenju režimu sirijskog predsjednika Bašara al Asada istaknuo da premještanje ili upotreba kemijskog oružja u Siriji predstavlja ‘crvenu crtu’ za Sjedinjene Države i da će imati “ogromne posljedice”.

“Do sada nisam dao nalog za vojnu intervenciju u Siriji”, naglasio je Obama na neočekivanoj konferenciji za novinare u Bijeloj kući. “Ako primijetimo premještanje ili upotrebu kemijskog oružja to bi moglo promijeniti naše procjene i odluke”, rekao je.

Rusija i Kina temelje svoju diplomatsku suradnju na “potrebi striktnog pridržavanja normi međunarodnog prava i načela sadržanih u Povelji UN-a”, rekao je Lavrov na sastanku s kineskim državnim savjetnikom Daiem Bingguom.

“Smatram da je to jedini pravilan put u današnjim uvjetima”, kazao je Lavrov.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close