Ribić: Vlada mora oporezovati banke koje su i u krizi ostvarile visoku dobit

Autor: Poslovni.hr , 23. kolovoz 2010. u 13:55

Vlada mora oporezovati banke umjesto da financijski teret krize opet prebacuje na građane, inače će dodatno radikalizirati hrvatsko društvo, poručio je predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić s današnje konferencije za novinare.

Ako je Hrvatska demokratska država u kojoj vlast skrbi za ekonomske interese većine građana, a ne samo za bogatu manjinu, banke se moraju oporezovati jer su i u vrijeme recesije ostvarile visoku dobit od čak pet milijardi kuna godišnje, što je dvije trećine ukupne dobiti cijeloga hrvatskog gospodarstva, naglasio je Ribić. Samo lani su članovi uprava i menadžeri u bankama dobili 30 milijuna kuna bonusa, banke su ostvarile rast aktive od 5,38 posto, a prosječna bruto plaća od 12.700 kuna je najveća od svih sektora.

“Ovo je izraziti klasni sukob između rada i kapitala”, ustvrdio je Ribić dodavši kako na tom pitanju Vlada nema izbora jer treba pokazati kome zapravo pripada Hrvatska – hrvatskim građanima ili bankama u stranom vlasništvu. Zbog krize je oporezovane banke u Mađarskoj i Velikoj Britaniji, a za iduću godinu takav potez najavljuju Francuska i Njemačka, pri čemu je čak u Mađarskoj predsjednik OTP banke podržao oporezivanje kao dugoročni interes banaka.

Ribić je pritom prijetnje iz bankarskih krugova kako bi zbog poreza kapital mogao iz hrvatskih banaka pobjeći u inozemstvo ili kako bi banke mogle teret prebaciti na leđa korisnika ocijenio “praznom puškom”. Banke svoju dobit ne mogu tako lako prebaciti u inozemstvo, a takav bi potez u sadašnjim okolnostima bio ravan izdaji, pa bi to Vlada trebala spriječiti. Daljnje dizanje kamata bi, pak, onemogućilo samim bankama nove plasmane, smatra Ribić.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close