Ribić: Vlada mora oporezovati banke koje su i u krizi ostvarile visoku dobit

Vlada mora oporezovati banke umjesto da financijski teret krize opet prebacuje na građane, inače će dodatno radikalizirati hrvatsko društvo, poručio je predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić s današnje konferencije za novinare.

Ako je Hrvatska demokratska država u kojoj vlast skrbi za ekonomske interese većine građana, a ne samo za bogatu manjinu, banke se moraju oporezovati jer su i u vrijeme recesije ostvarile visoku dobit od čak pet milijardi kuna godišnje, što je dvije trećine ukupne dobiti cijeloga hrvatskog gospodarstva, naglasio je Ribić. Samo lani su članovi uprava i menadžeri u bankama dobili 30 milijuna kuna bonusa, banke su ostvarile rast aktive od 5,38 posto, a prosječna bruto plaća od 12.700 kuna je najveća od svih sektora.

“Ovo je izraziti klasni sukob između rada i kapitala”, ustvrdio je Ribić dodavši kako na tom pitanju Vlada nema izbora jer treba pokazati kome zapravo pripada Hrvatska - hrvatskim građanima ili bankama u stranom vlasništvu. Zbog krize je oporezovane banke u Mađarskoj i Velikoj Britaniji, a za iduću godinu takav potez najavljuju Francuska i Njemačka, pri čemu je čak u Mađarskoj predsjednik OTP banke podržao oporezivanje kao dugoročni interes banaka.

Ribić je pritom prijetnje iz bankarskih krugova kako bi zbog poreza kapital mogao iz hrvatskih banaka pobjeći u inozemstvo ili kako bi banke mogle teret prebaciti na leđa korisnika ocijenio “praznom puškom”. Banke svoju dobit ne mogu tako lako prebaciti u inozemstvo, a takav bi potez u sadašnjim okolnostima bio ravan izdaji, pa bi to Vlada trebala spriječiti. Daljnje dizanje kamata bi, pak, onemogućilo samim bankama nove plasmane, smatra Ribić.

(Hina/pd)

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!