Rast cijena na naftnim tržištima, u fokusu kineska inflacija i radni spor u Norveškoj

Autor: Poslovni.hr , 09. srpanj 2012. u 15:50

Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na tržištu u Londonu, crpeći potporu iz zastoja u pregovorima radnika i proizvođača nafte u Norveškoj a ulagači se nadaju i da će slabljenje inflacije u Kini potaknuti središnju banku na dodatno ublažavanje monetarne politike.

Cijena barela sirove nafte poskočila je na tržištu u Londonu na 99,18 dolara da bi se naknadno stabilizirala na 98,50 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 34 centa višoj cijeni od 84,79 dolara. Pregovori naftnih radnika i poslodavaca u Norveškoj o plaćama i mirovinama u nedjelju su zapeli po treći put a zbog štrajka je norveška proizvodnja nafte već smanjena oko 13 posto. Vlada u Oslu mogla bi iznuditi prekid štrajka ali je glasnogovornik ministarstva rada u nedjelju izjavio da se zasada ne planira intervenirati u spor, koji bi u konačnici mogao srezati proizvodnju za oko 1,2 milijuna barela nafte dnevno.

“Štrajk u Norveškoj vjerojatno će tek privremeno poduprijeti cijene nafte. Očekujemo da će norveška vlada intervenirati kako bi prekinula štrajk, te će ta potpora cijenama vjerojatno uskoro nestati”, kazao je Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka. Naftna je tržišta na početku novog tjedna poduprla i slabija kineska inflacija u lipnju, koja će omogućiti vlastima veći manevarski prostor za potporu posustalom gospodarstvu. Ulagači će pozorno proučiti kineske podatke o BDP-u koji će biti objavljeni ovog tjedna a očekuje se da će pokazati najslabiji rast u tri godine.

Kineski premijer Wen Jiabao kazao je u nedjelju da Kina, drugi po veličini potrošač nafte u svijetu, mora prilagoditi politiku kako bi poduprla gospodarstvo. U ožujku je premijer snizio ciljanu stopu rasta za ovu godinu na 7,5 posto, što je najniža ciljana razina od 1990. Zbog sporijeg kineskog i američkog rasta i produbljivanja dužničke krize u eurozoni cijene nafte pale su u drugom tromjesečju na londonskom tržištu 20 posto, što je njihov najdublji pad od financijske krize iz 2008.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u ponedjeljak izvijestila da je cijena referentne košarice barela njezine nafte u petak iznosila 96,93 dolara, što znači da je bila 1,50 dolara niža nego prethodnog radnog dana.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close