Prihvaćen zagrebački proračun za 2008.

Pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić je rekao kako je proračun za 2008. namijenjen razvoju infrastrukture i kapitalnoj izgradnji, a sadrži i brojne socijalne elemente

Proračun Grada Zagreba za 2008. od sedam milijardi i 450 milijuna kuna, prihvatili su danas u drugom čitanju na sjednici Gradske skupštine većinom glasova zastupnici koalicije koju vodi SDP, dok su iz oporbe bili protiv, ističući kako je riječ o netransparentnom proračunu, čiji je, kako navode, jedini kontinuitet poskupljenje komunalnih usluga. Pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić je rekao kako je proračun za 2008. namijenjen razvoju infrastrukture i kapitalnoj izgradnji, a sadrži i brojne socijalne elemente. “Trudit ćemo se realizirati taj proračun”, obećao je Kojić. U raspravi je u ime Kluba HDZ-a gradska zastupnica Katarina Fuček, upozorila kako proračunska godina uvijek počinje poskupljenjima, premda se, kaže, već godinama ističe kako je svaki novi proračun razvojan, uravnotežen i socijalan. Ako s jedne strane postoji besplatan gradski prijevoz ili dodatak umirovljenicima slabijeg imovnog stanja, a s druge strane poskupljuju komunalne usluge, to nije socijalna politika, ocijenila je zastupnica Fuček. Jozo Radoš je u ime Kluba HNS-a istaknuo kako padaju investicije u kapitalna ulaganja, a istodobno je zaduživanje grada sve veće. Iz HNS upozoravaju i da se bez proračuna Zagrebačkoga holdinga ne može govoriti o tome kakvo je poslovanje Grada u cjelini. Nisu navedeni ni projekti koji će se u 2008. graditi po principu javno-privatnog parnterstva, ističu.
Pero Kovačević (HSP) je rekao da ta stranka neće podržati proračun jer je to “jednadžba s više nepoznanica”, ustvrdivši kako bi proračun trebao doseći devet ili deset milijardi kuna da se podmire sve potrebe. U ime Kluba SNL-a Tatjana Holjevac je istaknula da porezna politika u Gradu nije dobra i da je treba prilagoditi potrebama, ali je dodala kako Zagreb ne smije biti stavljen u situaciju da rješava i svoje i državne probleme. Miroslav Rožić, nezavisni zastupnik, predložio je da se preispita zašto udžbenike dobivaju besplatno i djeca tajkuna i djeca socijalno ugroženih Zagrepčana. U raspravi nije bilo puno riječi o 43 amandmana koja su na proračun dali iz HDZ-a - HSLS-a. Slavko Kojić je ustvrdio da većina gradskih zastupnika zaboravlja kako je Grad zakonskim izmjenama ostao bez 700 milijuna kuna i kako bi bilo bolje da su u drugom čitanju veću pažnju posvetili amandmanima. Rožić mu je odgovorio kako nema pravo govoriti zastupnicima što će i kako raspravljati. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je u završnoj riječi naglasio kako je od 2000. godine počelo “buđenje Zagreba”, a o tome će, kaže, svjedočiti i u 2008. kada će se graditi i škole i vrtići i stanovi. Također je najavio uštede u gradskoj upravi, temeljem programa mjera štednje, koje će predstaviti u siječnju. U nastavku sjednice zastupnici će raspravljati o osnivanju Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba te o programu međugradske i međunarodne suradnje Grada Zagreba u 2008. godini.
(Hina)

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!