Poučna priča: Zašto je Njemačka danas ono što je SAD nekad bio

Autor: Poslovni.hr , 23. siječanj 2012. u 14:30

“Njemačka je sa svojom proizvodnjom i izvoznom snagom postala ono što je Amerika bila nekad – ekonomska snaga drukčija od bilo kojeg svog europskog susjeda”, piše LA Times s dozom nostalgije. U nastavku donose kako se Njemačka uspjela razviti na načelima koje je njegovala i Amerika, ali ih je negdje putem očito izgubila.

La Times zapravo donosi reportažu iz njemačkog Elza u kojoj su glavni protagonisti Volkmar i Vera Kruger, bračni par koji svako ljeto svoj godišnji odmor u trajanju od tri tjedna provodi na jugu Francuske ili u Danskoj. Druga tri tjedna godišnjeg odmora provode vrtlareći ili se odvaže na višesatno putovanje kako bi navijali za svoj tim na najvećem njemačkom nogometnom stadionu. Par je u svojim ranim pedesetim godinama. Nisu u murovini. Žive u maloj kućici u gradiću sjeverozapadno od Frankfurta u kojem prevladava srednja klasa. On je nadzornik u tvornici stakla, ona je na pola radnog vremena zaposlena u tvrtki koja prati inventure za trgovine koje se bave maloprodajom. Njihov zajednički prihod iznosi skromnih 40.000 dolara, piše LA Times, dodajući kako Krugeri svejedno uživaju viši životni standard od mnogih Amerikanaca koji privređuju i dvostruko više od njih.

Tajna je u niskoj zaduženosti i skromnim navikama

U čemu je onda njihova tajna? Mali dug, skromne navike – i vlada koja je intenzivno fokusirana na visoku proizvodnju, nisku inflaciju i opsežne socijalne usluge, piše časopis, zaključujući kako je to ovom bračnom paru omogućilo sigurnost radnog mjesta i dobru zdravstvenu skrb, jednako kao i dobru cestovnu i željezničku infrastrukturu. Par ima dvoje djece, koji su oboje odrasli i sami zarađuju za život. To mogu, piše časopis, zahvaliti njemačkom sustavu obuke za posao i pozamašnim subvencijama koje država dijeli za sveučilišno obrazovanje. Kao primjer navode da su Volkmara izvanredni troškovi koje je morao platiti za operaciju želuca i desetodnevni boravak u bolnici koštali samo 13 dolara po danu. Fakultetske poduke za njihova sina koštale su oko 260 dolara po semestru.

Njemačka je, piše nadalje časopis, uspjela zauzdati svoj proračun i implementirati reforme – poput povišenja dobi za umirovljenje, dakle stvari s kojima se neke zemlje eurozone tek sada bore. Malo se zemalja može nositi s njemačkom sposobnošću proizvodnje i njezinom izvoznom mašinerijom, kao i njezinom istraživačkom infrastrukturom, pripravničkim stažom ili financiranjem kojim se podupire proizvodnja. “Njemačka industrija je jaka”, objašnjava Volkmar za časopis na ne tako tečnom engleskom, pogledavajući povremeno na laptop u potrazi za prijevodom. “Ljudi rade dobro. Zato je njemačka ekonomija najbolja u Europi”, kaže. Zaista, dodaje se u tekstu, Njemačka je jedina zemlja u eurozoni koja je uspjela izbjeći smanjenje kreditnog rejtinga koji su doživjele susjedne zemlje.

Nejednakost dohotka

Iako se nalazi na samom čelu vodećih ekonomija Europe, i Njemačka ima svoje izazove, piše časopis. Nejednakost dohotka, iako još uvijek manje izražena nego u SAD-u, je u porastu. Većina radnika, uključujući i Krugerove, nije doživjela neki veći porast plaće u posljednjih nekoliko godina. A i populacija nacije se smanjuje. Njemačka nije ostala imuna na krizu, suočava se sa smanjenjem tržišta za svoj izvoz, kao i s vjerojatnošću “da će morati iskašljati na desetke milijardi dolara kako bi pomogla u spašavanju razuzdanih susjeda iz eurozone”.

Njemačka ekonomija izgleda kao američka jednu generaciju unazad

Bez obzira na sve, njemački poslovni sektor kao i povjerenje potrošača dobro se drže. Stopa nezaposlenosti prošlog mjeseca pala je na najnižu u dva desetljeća (6,8 posto), što je znatno niža stopa u odnosu na ostale zemlje Europe kao i SAD. I iako joj industrijska proizvodnja polako gubi zamah, Njemačka je zasad uspjela održati impresivan trgovinski suficit s ostatkom svijeta, uključujući i Kinu.

Njemačka ekonomija izgleda kao američka jednu generaciju unazad. Godine 1975. na proizvodnju je odlazilo oko 20 posto američkog ekonomskog izvoza ili BDP-a, otprilike koliko Njemačka ima danas. Od tada, američki udio proizvodnje u BDP-u pao je na oko 12 posto. Njemački javni deficit pao je prošle godine na svega jedan posto bruto društvenog proizvoda (BDP-a). Toliki je bio i američki deficit 1975. godine. prošle godine američki deficit iznosio je oko 10 posto. Američke obitelji su u sedamdesetim godinama i ranim osamdesetima obično štedile oko 10 posto svoje plaće, koliko danas štede Nijemci. Stopa američke štednje ovih se dana računa u niskim, jednoznamenkastim ciframa.

Njemačka, baš kao i Kina, žestoko promovira svoj izvoz i nerado podiže domaću potrošnju. To izrazito frustrira Washington, koji želi prodati više američkih proizvoda “preko bare”. Ovakva politika možda je dobra za Njemačku, piše LA Times, napominjući ipak kako mnogi kritičari ističu da manjak potrošnje u Njemačkoj uzrokuje nezdravu ravnotežu za regionalnu i globalnu ekonomiju – baš kao što to čini Amerika sa svojom prevelikom potrošnjom i posuđivanjem.

Oprezno s kreditnim karticama

No, njemačka ekonomska praksa i način života duboko su usađeni u kulturu nacije koja se boji duga i inflacije, piše LA Times. U mnogim slučajevima, primjerice, nacija obeshrabruje konzumerizam. Ulice Njemačke nisu prepune ogromnih jumbo reklamnih plakata poput američkih, porez na robu i usluge vrlo je visok, a mnoge trgovine i restorani u Njemačkoj nedjeljom ne rade, navodi časopis, nabrajajući u nastavku i kako mnogi manji dućani ne primaju kreditne kartice.

Sugovornika LA Timesa, Volkmara, nasmijalo je kako potrošači u drugim zemljama “vade plastiku” radi manjih kupnji. “U Francuskoj za svoj croissant platite kreditnom karticom. U njemačkoj takve stvari ne vole”, kaže Volkmar, govoreći kako takvo razmišljanje prevladava kod njemačkih kupaca jednako kao i kod prodavača. Otkako su nedavno otplatili kredit za kuću, Krugerovi gotovo da nemaju više dugova. Novac čuvaju za stare dane i putovanja te rijetko jedu izvan kuće.

Nije lako doći do kredita

Kućanska potrošnja u Njemačkoj je u porastu, no i dalje je niža nego u ostalim razvijenim zemljama. Dugovi domaćinstava u Njemačkoj iznosili su 97,5 posto ukupnih prihoda nakon oporezivanja 2010. godine, što je puno manje u usporedbi s američkih 125 posto. Ipak, Krugerovi i ostale njemačke obitelji svjedoče porastu slobodne potrošnje, osobito među mladima. Volkmar kaže kako dobiva puno ponuda kreditnih kuća da uzme njihovu karticu. Više takvog marketinga međutim ne znači da u Njemačkoj lako doći do kredita.

Lakim se ne može nazvati ni život koji Krugerovi vode. Svaki radni dan kao i nekoliko subota u mjesecu Volkmar iz kuće izlazi u 5 ujutro da bi se 45 minuta vozio do tvornice u kojoj radi. Njegova žena Vera također radi subotom. Nijednom prekovremeni sati nisu plaćeni. No, nije im plaćeno ni manje novca za manje odrađenih sati. S vremenom se satnica izbalansira. Mnogi stručnjaci kažu da je ideja o ovakvom dovođenju satnice u ravnotežu pomogla Njemačkoj da izbjegne masovna otpuštanja. Neka kompanija u Njemačkoj radije će smanjiti satnicu svim radnicima nego otpustiti jednog od njih.

Niža stopa nezaposlenosti u Njemačkoj također je rezultat usmjerenosti na formalno stručno osposobljavanje, piše dalje LA Times. Starije dijete Krugerovih bilo je zainteresirano za knjige od najranije dobi i pripremalo se za sveučilišno obrazovanje. Njihova kćer dobila je pak stručnu diplomu za socijalni rad za koju je trebalo provesti tri godine školovanja nakon srednje škole, uključujući još jednu godinu koju je provela stažirajući. Tijekom godine stažiranja primala je pola plaće za svoj rad.

U programu stažiranja sudjeluje jedna četvrtina njemačkih poduzeća

Oko jedna četvrtina svih njemačkih poduzeća sudjeluje u programu stažiranja, šest od deset stažista dobije stalan posao. Ta praksa, kaže Dirk Werner s Instituta Cologne za ekonomska istraživanja, je ključni razlog zašto Njemačka ima jednu od najnižih stopa nezaposlenosti za dobnu skupinu od 15 do 24 godine.

(pd)

Komentari (7)
Pogledajte sve

Ovo sam pročitao sad neki dan u jednim on-line novinama kao komentar na neki tekst slične tematike

Nikola Vasic · Česti komentator · Srednja Ekonomska Skola Beograd
Sto Hitler nije uspeo 1941, a to je da zavlada celom Evropom upravo sada pokusava Angela Merkel, ali bez rata unistavanjem privreda ostalih zemalja i dovodjenje na prosjacki stap. Ne zaboravite pre uvodjenja € prvi put u istoriji plate u Austriji su bile vece nego u nemackoj a sada je Austriji smanjen kreditni rejting a u Nemackoj privreda cveta…nije mi jasno kako su se oni izvukl…sem ako ne pogledamo da je odnos DM i € bio 2:1, a posle par god je bio 1:1, e sad vidite kako je Nemacka udvostrucija Novac, zato ce € jos malo u istoriju a Nemci ce nastampati duplo vise DM nego su imali 2002

poučna priča. Poučak – nitko kao njemci.
Ta nije valjda tako. SAD se ugleda na kanadu, tamo je daleko bolje, socijalna su prava veća, plaće su preko 30.000kn. Osim toga, u Francuskoj i Nizozemskoj se živi u izobilju, u njemačkoj ne. Norvešku i Švedsku bolje ne spominjimo. Dakle, servirate nam priču o njemačkoj sreći.
1. ok njemci su dobri po nas, naši stari saveznici. Ali nije tamo dobro više kao prije. Teško se zaradi 2.000 eur.
2. ovaj par koji ste izabrali je tiha strava. dakle, oni će 40 godina raditi za 6 tjedana godišnje odmora i smijeha? Nekako našem mentalitetu više odgovara 6tjedana godišnje pripremati pljačku i krađu te sitne prijevare za mirovinu već raditi kao magarac?!
3. u njemačkoj je jaka industrija – kada ne outsourcaju u druge dijelove EU i EFTA-e proizvodnju dijelova za autoindustriju već samo prodaju njemačka vozila. Osim toga IT sektor im izvozi a outsourca opet nigdje u EU. Hrvatima NIKAD neće biti jake industrije, što bi onda njemci izvozili nama. Pogledajte kako su mađari klekli i česi kojima je bazična industrija u BDP pokazateljima razvoja. EU NE POTPOMAŽE RAZVOJ TEŠKE INDUSTRIJE EU niti pretpristupnim fondovima. Osim toga sve su mediteranske zemlje klekle pod gotskom betom. Zbilja, volimo volimo mi njemce, ulaz u EU su nam dali, DAT će NAM DA BUDEMO BRŽI I BOLJI TE BOGATIJI OD NJIH SAMIH!!?
4. DIVNA je priča o gotičkoj štednji. Hrvati nemaju za osnovne namirnice ekonomske košarice, ne zaboravite to. Kod nas je ČUDO 170 milijardi kuna štednje građana. ČUDO! Kod nas štednja ne pali.
5. njemački kapital nije etičan niti moralan. Pogledajte Tcom, Liedl, Kaufland što će nam napraviti idućih 5 godina. Pokupovat će nas ako se ne počnemo boriti za kvote i odgađanja ulasku stranog kapitala u RH.
Dakle, nama se čita kako se hrvatske javne i privatne institucije i korporacije bore za novih 13% najbogatijeg sloja hrvata koji će nas podići do 2.000eur mjesečno prosječne plaće i kamatne stope na stambene kredite od ispod 2%!!
zahvaljujemo

Njemačka i EU uz Kinu će biti jedno od najjačih gospodarstava svijeta ma šta vi rekli, a vi i dalje pušite spinanje američkih medija i američkih kvazinobelovaca. I našim medijima i novinarima bi bilo pametnije da više pažnje posvete njemačkoj i austrijskoj ekonomskoj doktrini s kojom smo povijesno i tradicijski povezani, a ne konstatno citiranje kvazinobelovaca tipa Krugman, Stiglitz i ostali koji su svojim ekonomskim znanjima i doveli USA u situaciju gdje jesu. [bye]

NACIZAM

New Report

Close