NASA angažirala SpaceX za lansiranje satelita

Autor: Poslovni.hr , 20. srpanj 2012. u 13:20

NASA je angažirala tvrtku Space Exploration Technologies (SpaceX) za lansiranje satelita za promatranje oceana, što se smatra velikom pobjedom te raketne kompanije koja se želi probiti u posao lansiranja raketa za američku vojsku, objavili su predstavnici NASA-e.

Ugovor vrijedan 82 milijuna dolara pokriva lansiranje i druge usluge za satelit Jason-3 koji će poletjeti u prosincu 2014. Taj satelit američke nacionalne uprave za oceane i atmosferu (NOAA) bit će lansiran s novoga kompleksa SpaceX-a u kalifornijskoj zračnoj bazi Vandenburgu. NASA koja obavlja nabavu za NOAA sklopila je i tri ugovora o lansiranju vrijedna 412 milijuna dolara za rakete Delta 2 koje gradi tvrtka United Launch Alliance, zajedničko ulaganje tvrtki Lockheed Martin i Boeing.

Jedan od satelita namijenjenih Delti 2 zamjena je za satelit koji je pratio razinu ugljičnog dioksida, a izgubljen je u veljači 2009., u neuspješnu lansiranju na raketi Taurus tvrtke Orbital Sciences. Ta su tri lansiranja predviđena za srpanj i listopad 2014. te za studeni 2016., također iz Vandenberga.

SpaceX, u vlasništvu internetskog poduzetnika Elona Muska, već ima NASA-ine ugovore vrijedne 1,6 milijarda dolara za dostavu na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), sto milijarda dolara vrijedan laboratorij u orbiti 386 kilometara nad Zemljom.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close