Moody’s snizio rejting Zagrebačkoj banci

Autor: Poslovni.hr , 08. prosinac 2010. u 12:10

Agencija podsjeća da su poslovni rezultati Zabe u prošloj godini pokazali rast udjela nenaplativih zajmova na 5,9 posto

Agencija Moody’s Investors Service snizila je dugoročni globalni rejting Zagrebačke banke za depozite u lokalnoj valuti s Baa1 na Baa2, uz stabilnu prognozu, navodeći kao glavni razlog slabiju kvalitetu bančine imovine.

Time je rejting snižen za jedan stupanj i još je uvijek u kategoriji umjerenog rizika. U agenciji pritom navode kako je udio nenaplativih zajmova u ukupnom kreditnom volumenu povećan sa 4 posto u 2008. na 5,9 posto u prošloj godini. Sniženje rejtinga odražava slabljenje bančine pozicije unutar kategorije financijske snage D+, koja je sada povezana s temeljnom kreditnom ocjenom Ba1, u odnosu na dosadašnju ocjenu Baa3, stoji u priopćenju objavljenom u utorak. Agencija je istodobno potvrdila ZABA-in D+ BFSR rejting kao i njezine rejtinge za depozite u inozemnim valutama Ba1/not prime. Potvrđen je i rejting za lokalnu valutu Prime-2, uz stabilnu prognozu za sve navedene rejtinge. Rejting depozita u lokalnoj valuti snižen je zbog slabije kvalitete bančine imovine, ističu u Moody’su.

Pojašanjavajući tu ocjenu, agencija podsjeća da su poslovni rezultati Zagrebačke banke u prošloj godini pokazali rast udjela nenaplativih zajmova u ukupnom kreditnom volumenu na 5,9 posto, sa 4,0 posto u 2008. Udio nenaplativih zajmova i onih čiji povrat kasni više od 90 dana iznosio je pak 6,9 posto, navode u Moody’su, upozoravajući da taj trend u cijelom financijskom sustavu još nije dosegnuo vrhunac s obzirom na prognoze o padu hrvatskog BDP-a u ovoj godini za 1,5 posto.

Dodatni je problem što se očekuje da će oporavak hrvatskog gospodarstva u idućoj godini biti spor, a vremenski razmak između negativnih trendova u ukupnom gospodarstvu i problema s povratom kredita podrazumijeva da će se pritisak na bančinu imovinu vjerojatno nastaviti najmanje do sredine 2011., procjenjuju u Moody’su.

Ukazuju i na povećane rezervacije za problematične zajmove i očekivanja da će se Zagrebačka banka suočiti s izazovima kako bi očuvala kamatne margine s obzirom na niske ključne kamatne stope koje bi trebale poduprti gospodarski rast. Banka je također snažno izložena državi i državnim poduzećima, što ukazuje na nedostatak dobrih kreditnih alternativa u oslabljenim uvjetima na tržištu, upozoravaju u Moody’su.

Zabrinjavaju i kreditni rizici u cijelom bankovnom sektoru, koji proizlaze iz opsežnog plasmana kredita u inozemnoj valuti kao i onih s deviznom klauzuom. Među faktorima koji podupiru rejting Moody’s je pak izdvojio jaku franšizu, čvrstu kapitalizaciju i snažnu osnovicu u sektoru poslovanja s građanima. Istaknuta je i činjenica da je do sada banka uspjela dobro poslovati usprkos otegnutoj recesiji u Hrvatskoj.

(Hina/pd)

Komentari (2)
Pogledajte sve

Sve velike države imaju svoju agenciju za računanje ratinga, kreditnih i drugih sposobnosti (i svaka država lažira pomalo podatke sebi u korist). Austrija ima Eurostat. Englezi i Amerikanci su najglasniji. Hrvatska ima Ekonmski zavod ali to nije dovoljno. Želim domaću takvu agenciju koja će raditi TO i koja će biti dovoljno glasna u svijetu. Ta imamo pobogu dovoljno ekonomista i fakulteta i doktora ekonomije. Zahvaljujem (posebno kolegama v.d. banaka koji već rade za strane grupacije i režime)

Zanimljivo. Ova mjera je represivna. Odluka banke koja je većinskim paketom u vlasništvu strane grupacije odn za strane vlasnike je DOBRA. Za Hrvatsku i njene građane NIJE DOBRA. Nije moguće da je bančina imovina slabije kvalitete kada cijene nekretnina nisu pale, opala je potražnja samo i to u stambenom sektoru. to je ucjenjivački odgovor na predloženu – i koja se usvaja trenutno – mjeru kreditiranja bez devizne klauzule.
oDGOVOR londonskih i američkih “rating” agencija jeste – pa vi trebate povlačiti bespovratna sredstva iz fondova EU?! Ok trebamo misliti o poslu, samo o poslu, ali pobogu kako kupiti stan i garažu – pogotovo mladi bračni parovi?
Za to nisu osigurana sredstva EU i nema fondova za povlačenje. A krediti za to u USA i Francuskoj su 1,6% dugoročni, a u Austriji do 3,4%. Stambeni Krediti u RH su daleko veći.
Žao mi je što smo prodali banke stranim grupacijama umjesto da se većinski paketi nalaze u domaćim mirovinskim fondovima. Mislim da ih valja vratiti po neku realnu cijenu, ne tržišnu – realnu. Ako nam ne dozvole to, zatvorit ćemo račune kod njih.
Uostalom, ako su tzv. europljani takvi krvoždeni gulikože koji će stalno snižavati rejting i zarađivati na tuđoj muci, kamatariti nas – onda bolje da nikada ne uđemo u EU. NIKADA U EU. NIKADA. Ne trebaju nam
A ako Vlada neće umiriti crackhead bankare, onda bolje odseliti se u neku drugu državu jer ovdje uvjeta za normalno življenje NEMA. Niti je ikada bilo od velike seobe naroda i prije.
Guvernera Rohatinskog bih zamolio da svakih 6 mjeseci KAZNI svaku domaću i stranu banku – JER sve banke ionako krše uvjete poslovanja prema svojim klijentima komitentima – po milijardu 1.000.000.000,00kn uključivo T-COM. Razlozi? Od neizdavanja ovjerenog računa, uzimanja nezakonite provizije za kredit, lažnih obračunavanja kamata, lažnih obrada i naplaćivanja nepostojećih tzv bankarskih usluga i 100-tinjak drugih nezakonitosti.
Zahvaljujem

New Report

Close