Mol odgovara na Mayerovo svjedočenje: Sve dok pitanje lojalnosti nije riješeno…

Autor: Poslovni.hr , 12. travanj 2012. u 17:40

MOL Grupa priopćenjem za medije osvrnula se na izjave člana uprave Ine Davora Mayera, koji je na današnjem suđenju bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu ustvrdio da je prepuštanje domaće naftne kompanije mađarskom MOL-u bilo suprotno hrvatskim interesima, s obzirom da Ina na hrvatskom energetskom tržištu sudjeluje s čak 60-ak posto.

O Mayerovom svjedočenju više možete pročitati ovdje, a reakciju Mol grupe na njega prenosimo u cijelosti:

G. Mayer tvrdi da Uprava Ine ne upravlja tvrtkom, već da predsjednik Uprave vodi tvrtku te da ključne odluke donosi MOL u Budimpešti. To naprosto nije istina. Činjenica je da je Uprava u proteklih godinu i pol dana donijela 863 odluke te da je 99,54% tih odluka doneseno jednoglasno. Statistika ne laže. To znači da je i g. Mayer glasao isto kao i mađarski članovi Uprave 852 puta. I odluke su se donosile u Zagrebu: Uprava se sastaje praktički svaki drugi tjedan na sastancima koji u prosjeku traju između 3 i 5 sati svaki.

Odluke u Ini donosi njeno najvažnije tijelo nadležno za donošenje odluka, Uprava, i to u Zagrebu. Ovaj model odražava najbolje međunarodne standarde. Ako on funkcionira u Ujedinjenom Kraljevstvu, Nizozemskoj i Austriji, ne vidimo nijedan poslovni ili pravni razlog zašto ne bi mogao ili trebao funkcionirati i u Hrvatskoj. Ukratko, upravljanje Inom na pravom je putu. Inini dioničari imaju isti cilj – upravljati Ininim uspjehom.

Također nije istina da Uprava Ine ne odlučuje o razvojnim projektima. Inina Uprava najvažnije je tijelo nadležno za donošenje odluka. Inina Uprava puno je jača od drugih uprava u Hrvatskoj. Ona donosi odluke vezane uz poslovni plan i strategiju, ključne investicije, uključujući modernizaciju rafinerija, razvoj segmenta istraživanja i proizvodnje nafte i plina te obnovu maloprodajne mreže. Uprava je također odobrila Ininu strategiju i predložila da dividenda za 2011. godinu ne bude isplaćena.

Što se tiče pitanja prisutnosti članova Uprave na sastancima Odbora izvršnih direktora, činjenica je da se upravljanje Inom temelji se na delegiranju zadataka. Zadaci Odbora izvršnih direktora delegirani su od strane Uprave, a Predsjednik Uprave zastupa interese Uprave na sjednicama Odbora Izvrčnih direktora. I, naposljetku, radi se o pitanju povjerenja. Iznenađuje nas činjenica da g. Mayer nema povjerenje u članove Odbora Izvršnih direktora u čijem je odabiru i sam sudjelovao.

Osim toga, na temelju korporacijskog upravljanja Inom svi članovi Uprave i Nadzornog odbora Ine imaju pristup svim relevantnim poslovnim informacijama vezane uz Inu i o Ini. To vrijedi i za informacije koje se tiču naftnog prometa tvrtke. Međutim, određene specifične informacije, cijene i obujam prometa naftom, plaće, projekti akvizicije su najosjetljivije i najpovjerljivije informacije neke naftne kompanije. Ove se informacije ne smiju iznositi iz zgrade Ine zbog rizika izdavanja tih informacija. One se moraju držati pod strogim mjerama sigurnosti za dobrobit Ine. Kad bi ove informacije procurile i dospjele u ruke nekog od Ininih konkurenata, uzrokovale bi Ini ozbiljan poslovni rizik i gubitak. MOL se slaže da INA ne smije dozvoliti da se to dogodi.

Nadalje, MOL mora naglasiti da je naše povjerenje u lojalnost nekih članova NO-a bilo poljuljano tijekom posljednjih mjeseci. Pojavile su se brojne glasine i članci u medijima o osobnim interesima i čak sukobima interesa u vezi trenutnih ili prethodnih položaja određenih članova NO-a. Do sada nismo vidjeli nijednu izjavu vezano uz ova pitanja koja bi mogla raščistiti naše sumnje.

Sve dok pitanje lojalnosti nije riješeno, MOL ne može učiniti iznimku i te informacije ne mogu biti iznesene iz zgrade Ine.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close