Kosor: Ne bojim se ničega i nikoga

Autor: Poslovni.hr , 27. siječanj 2010. u 12:45

Premijerka Jadranka Kosor odbacila je danas, govoreći u Hrvatskom saboru, tvrdnje da je Mladen Barišić s dužnosti rizničara HDZ-a smijenjen zbog prijateljstva s bivšim premijerom i predsjednikom te stranke Ivom Sanaderom.

“Nitko u HDZ-u nije razriješen neke dužnosti zato što je prijatelj s nekim, nego ako se ogriješio o Statut HDZ-a i ako je radio u suprotnosti s odlukama Predsjedništva stranke. Blizina ili daljina bilo koga, prijateljstvo bilo koga s bilo kime nema veze s odlukama stranačkih tijela”, uzvratila je Kosor Ingrid Antičević-Marinović (SDP). SDP-ova zastupnica premijerku je, tijekom saborskoga aktualnog prijepodneva, upitala hoće li Barišića smijeniti s mjesta ravnatelja carine s obzirom da Barišić “više nema moćnih zaštitnika”. Podsjetila je pritom na Barišićevo prijateljstvo sa Sanaderom.

Kosor je naglasila da će vlada reagirati sazna li da bilo koji državni tajnik ili ravnatelj uprave svoj posao ne radi po zakonu. “Naravno da ćemo reagirati. To će biti i u ovom slučaju i to nema veze s ni sa jednim prijateljstvom, ni u okviru HDZ-a ni u okviru vlade ni Hrvatske u cjelini”, poručila je premijerka. Kosor je odbacila i tvrdnje Nenada Stazića (SDP) da da ponovno imenovanje Mladena Bajića na funkciju glavnog državnog odvjetnika vlada predlaže jer očekuje Bajićevu poslušnost.

“Predlažete li Bajića da sluša vas kao što je slušao i Sanadera, da se stvara dojam borbe protiv korupcije, ali da ipak štiti one koji su HDZ-u donijeli 10 mandata i na koje se vi bojite krenuti”, upitao je Stazić premijerku. Ustvrdio je pritom da afere u Hrvatskoj u proteklih šest godina ne otkrivaju nadležna tijela, nego mediji, a da Bajić istragu zahtijeva samo za već otpisane HDZ-ove kadrove.

“Za Rončevića je čekao četiri godine, dok je prestao biti ministar, a tako je bilo i s Polančecom”, rekao je Stazić, ustvrdivši da DORH izbjegava istražiti odgovornost ministra Branka Vukelića u aferi Brodosplit, kao i odgovornost Božidara Kalmete za niz afera u njegovu resoru.

“Ja se apsolutno ne bojim ničega i nikoga, pa ni vas”, uzvratila je Kosor Staziću, ističući da je vlada na temelju analize Bajićeva rada Saboru predložila i obrazložila prijedlog njegova ponovnog imenovanja. Založila se da se osumnjičene ne uništava prije pravomoćnih sudskih presuda, a Staziću je spočitnula da je zaboravio spomenuti afere u koje su umiješani SDP-ovci.

“Zašto u nabrajanju osumnjičenih ili protiv kojih se vodi postupak niste naveli gospodina Hajdića, koji je prodao državno zemljište na Mljetu i zbog čega država ima ogromne problema u odnosima s Rusijom. Ili, kad već brišete pod s ljudima, zašto niste spomenuli gospodina Sobola, bivšeg pomoćnika ministra Lučina, koji je osuđen na godinu i 11 mjeseci. A onda bih mogla, ali neću jer smatram da je to nepristojno, proširiti to i na njegovu suprugu, zastupnicu koja je sudjelovala i u kampanji gospodina Josipovića“, uzvratila mu je Kosor. Podsjetila je i na ulogu SDP-a u aferi Viktor Lenac te kaznenu prijavu protiv koprivničkog gradonačelnika Zvonimira Mršića.

(Hina/pd)

Komentari (2)
Pogledajte sve

Luka se riješi na jedan elegantan način. Po meni demokracija bi otišla na jedan viši stupanj kad bi predsjednik sabora bila osoba iz oporbe, da dozvoli glas naroda u brk vladajučoj koliciji. To bi bila prava stvar a Luka bi frknuo u povijest.

Bojiš se ti Kosorice i ti itekako Kalmete i barba Luke,to je očito jer da imaš hrabrosti već bi ih se riješila zato molim te nemoj više davati takve izjave u javnosti pa nisu ljudi ludi,samo možeš sebi naštetiti.

New Report

Close