Kosor i Šuker predložili odustajanje od zamrzavanja plaća

Autor: Poslovni.hr , 04. prosinac 2008. u 15:00

Potpredsjednica Vlade RH Jadranska Kosor danas je izjavila da je zajedno s ministrom financija Ivanom Šukerom užem kabinetu Vlade i premijeru Sanaderu predložila da se u 2009. godini ide na povećanje plaća zaposlenih u državnim i javnim službama od 6 posto te da ne dođe do njihovog zamrzavanja.

Kosor je naglasila da je takav prijedlog upućen kabinetu Vlade nakon što su iscrpljena sva pregovaračka sredstva sa sindikatima, piše Vecernji.hr. Potpredsjednica Vlade je pojasnila da bi i u slučaju otkazivanja kolektivnog ugovora morali isplatiti 240 milijuna kuna za prva dva mjeseca 2009. godine koliko stoji 6-postotno povećanje plaća. „Kako nismo željeli ulaziti u spor te tužbu sindikata, odlučili smo se predložili da se sutra usvoji odluka o poštivanju kolektivnog ugovora“, rekla je Kosor.

Ministar financija je dodao kako će 1,4 milijardi kuna biti isplaćeno na ime povećanja plaća zaposlenih u državnom i javnom sektoru, a to znači da vladina odluka o nultom deficitu pada u vodu.“Da bi došli do potrebnih novaca za isplatu preostaju nam dva načina: zaduživanje ili prodaja „obiteljskog srebra“. I jedna i druga okolnost pod uvjetima financijske krize je nepovoljna”, smatra Šuker dodajući kako prodaja državne imovine kada dionice gube na svojoj vrijednosti 40 do 50 posto ne dolazi u obzir.

„Preostaje nam novo zaduživanje“, najavio je Šuker, ali koje nikako neće biti kod Međunarodnog monetarnog fonda. Procijenio je i kako će deficit biti na razini od 1,3 do 1,7 posto.

(pd)

Komentari (1)
Pogledajte sve

Krasno…. Zamrzavanje plaća, kao jedna od rijetkih kratkoročno efikasnih mjera za dovođenje proračuna u red je propalo država ide dalje u dug. Jasno mi je da nitko ne želi da mu plaća ostane na istom mjestu u uvjetima inflacije i jasno mi je da je sama bit sindikata štičenje plaća svojih članova, ali zar se treba cijeli svijet kompletno financijski srušit da bi sindikati, a i budžeta gladni ministri, shvatili da JE KRAJNJE VRIJEME DA SE DRŽAVNA POTROŠNJA SMANJI I DA SE PRORAČUN DOVEDE U BALANS!

Daljnje zaduživanje ovu državu ne dovodi apsolutno nigdje. Samo nam proračun trpa u još veća govna.

New Report

Close