Josipović: Presuda ne dovodi u pitanje legitimnost Domovinskog rata

Povodom osuđujuće nepravomoćne presude hrvatskim generalima Gotovini i Markaču, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović izjavio je kako je riječ o ozbiljnom pravnom i političkom aktu koji je šokirao i njega.

“Osuđujuća presuda generalima Gotovini i Markaču, sa svojim obrazloženjem i kaznom, posebno tezom o postojanju zajedničkog zločinačkog pothvata koji uključuje i najviši politički i vojni vrh Hrvatske, ozbiljan je pravni i politički akt koji je šokirao i mene. Generali, koji su tijekom rata dali velik doprinos obrani Hrvatske osuđeni su od Međunarodnog kaznenog suda za teška kaznena djela i mnogi građani teško prihvaćaju te presude i razočarani su odlukom suda”, kazao je Josipović.

Predsjednik je poručio i da presuda, ma kako bila teška, ne dovodi u pitanje legitimnost i legalnost Domovinskog rata, a ni legitimnost i legalnost oslobodilačkih akcija, uključivši i Oluju. “Tako što niti je moguće, niti bismo mi to u Hrvatskoj prihvatili.” Uvjeren je da zajednički zločinački pothvat u obrani Hrvatske nije postojao. “Posebno, teza o zajedničkom zločinačkom pothvatu ne podrazumijeva da su svi pripadnici Hrvatske vojske i policije sudionici zločinačkog pothvata, da su svi zločinci. Hrvatska poštuje i poštovati će sve heroje koji su sačuvali našu neovisnost i slobodu”, izjavio je.

“U Hrvatskoj smo svjesni da je zločina tijekom Domovinskog rata bilo na svim stranama, pa i na našoj strani. Hrvatsko pravosuđe danas jednako tretira i osuđuje sve zločine, poštujući sve žrtve, neovisno tko je počinitelj, tko žrtva. To je dio našeg pravnog poretka, a naši građani i javnost suosjećaju sa svim nevinim žrtvama i njihovim obiteljima”, kaže predsjednik.

"Hrvatska je država koja poštuje međunarodni pravni poredak i vladavinu prava. Siguran sam, takvu Hrvatsku podržavaju i branitelji i svi naši građani. To je europska Hrvatska. Očekujemo da će u žalbenom postupku mnoge od teza na kojima se temelji presuda biti temeljito preispitane pa i osporene. Posebno, poštivanje pravnih aspekata rada suda, ne znači prihvaćanje političkih i povijesnih aspekata presude. Za nas će, neovisno o presudi, Domovinski rat ostati pravedan i obrambeni rat u kojemu smo sačuvali našu slobodu i demokraciju od agresije i zločinačke politike režima Slobodana Miloševića", zaključuje Josipović.

(pd)

Komentari (7) Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve