Josipović: Presuda ne dovodi u pitanje legitimnost Domovinskog rata

Autor: Poslovni.hr , 15. travanj 2011. u 14:25

Povodom osuđujuće nepravomoćne presude hrvatskim generalima Gotovini i Markaču, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović izjavio je kako je riječ o ozbiljnom pravnom i političkom aktu koji je šokirao i njega.

“Osuđujuća presuda generalima Gotovini i Markaču, sa svojim obrazloženjem i kaznom, posebno tezom o postojanju zajedničkog zločinačkog pothvata koji uključuje i najviši politički i vojni vrh Hrvatske, ozbiljan je pravni i politički akt koji je šokirao i mene. Generali, koji su tijekom rata dali velik doprinos obrani Hrvatske osuđeni su od Međunarodnog kaznenog suda za teška kaznena djela i mnogi građani teško prihvaćaju te presude i razočarani su odlukom suda”, kazao je Josipović.

Predsjednik je poručio i da presuda, ma kako bila teška, ne dovodi u pitanje legitimnost i legalnost Domovinskog rata, a ni legitimnost i legalnost oslobodilačkih akcija, uključivši i Oluju. “Tako što niti je moguće, niti bismo mi to u Hrvatskoj prihvatili.” Uvjeren je da zajednički zločinački pothvat u obrani Hrvatske nije postojao. “Posebno, teza o zajedničkom zločinačkom pothvatu ne podrazumijeva da su svi pripadnici Hrvatske vojske i policije sudionici zločinačkog pothvata, da su svi zločinci. Hrvatska poštuje i poštovati će sve heroje koji su sačuvali našu neovisnost i slobodu”, izjavio je.

“U Hrvatskoj smo svjesni da je zločina tijekom Domovinskog rata bilo na svim stranama, pa i na našoj strani. Hrvatsko pravosuđe danas jednako tretira i osuđuje sve zločine, poštujući sve žrtve, neovisno tko je počinitelj, tko žrtva. To je dio našeg pravnog poretka, a naši građani i javnost suosjećaju sa svim nevinim žrtvama i njihovim obiteljima”, kaže predsjednik.

“Hrvatska je država koja poštuje međunarodni pravni poredak i vladavinu prava. Siguran sam, takvu Hrvatsku podržavaju i branitelji i svi naši građani. To je europska Hrvatska. Očekujemo da će u žalbenom postupku mnoge od teza na kojima se temelji presuda biti temeljito preispitane pa i osporene. Posebno, poštivanje pravnih aspekata rada suda, ne znači prihvaćanje političkih i povijesnih aspekata presude. Za nas će, neovisno o presudi, Domovinski rat ostati pravedan i obrambeni rat u kojemu smo sačuvali našu slobodu i demokraciju od agresije i zločinačke politike režima Slobodana Miloševića“, zaključuje Josipović.

(pd)

Komentari (7)
Pogledajte sve

New Report

Close