Jandroković naglasio gospodarsku dimenziju i značaj NATO-a

Autor: Poslovni.hr , 19. lipanj 2009. u 12:30

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković izjavio je danas u Zagrebu da NATO, iako ponajprije vojno-politički i obrambeni savez, ima svoju gospodarsku dimenziju i značaj, u čemu interes mogu pronaći i tvrtke iz Hrvatske, novopridošle članice Saveza.

Šef hrvatske diplomacije otvorio je u hotelu Westin seminar “Kako poslovati s NATO-om” na kojemu stručnjaci Saveza i Hrvatske te predstavnici stranih i hrvatskih tvrtki raspravljaju o poslovanju s NATO-om. Cilj je seminara pružiti informacije o tome kakvi se proizvodi i usluge potražuju na tržištu članica NATO-a, kako se prijaviti za sudjelovanje u projektima te kakva su dosadašnja iskustva stranih i domaćih kompanija u poslovanju sa savezom 28 zemalja Europe i Sjeverne Amerike.

Otvarajući seminar, Jandroković je istaknuo da je NATO svojim članicama omogućio razdoblje mira nezabilježeno u europskoj povijesti iz čega je proisteklo ekonomsko blagostanje, pa su upravo građani članica Saveza među onima koji imaju najviši životni standard u svijetu.

U prilog tomu naveo je podatak da gospodarstva EU-a i SAD-a čine 58 posto svjetskog BDP-a i više od polovice ukupne svjetske trgovine, a zemlje srednje i istočne Europe koje su se pridružile NATO-u 1999. i 2004. doživjele gospodarski zamah koji se očituje u povećanju trgovinske razmjene, izravnih stranih ulaganja i podizanju kreditnog rejtinga.

Po Jandrokovićevim riječima, Hrvatska koja je članicom postala u travnju ove godine može očekivati povoljne gospodarske učinke, unatoč aktualnoj gospodarskoj krizi i recesiji. Našim poduzetnicima otvaraju se nova tržišta, a time i nove mogućnosti poslovanja u vojnoj i drugim industrijama, rekao je Jandroković. Pritom je naglasio da NATO nije samo naručitelj robe vojne namjene nego i brojnih drugih roba široke potrošnje.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close