IT potrošnja pala 17 posto, recesija najviše pogađa isporuke hardvera

Autor: Poslovni.hr , 18. lipanj 2010. u 15:35

Izdaci za hardver, softver i IT usluga u Hrvatskoj opali su u 2009. u odnosu na prethodnu godinu za 16,9 posto, na 1,11 milijarde američkih dolara. Riječ je o kumulativnom rezultatu upravo objavljenog godišnjeg izvještaja analitičke kuće IDC Adriatics o kretanjima na hrvatskom informatičkom tržištu.

Isporuke IT usluga (-7,2 posto), odnosno softvera (-7,5 posto) zabilježile su pad niži od prosjeka ukupnog informatičkog tržišta u prošloj godini, dok je prodaja hardvera zabilježila znatno veći pad od prosjeka (-25,3 posto). IT usluge povećale su tako svoj udio u ukupnom IT tržištu na 35,4 posto, softver je zauzeo 16,3 posto, dok je udio hardvera blago pao na 48,3 posto u 2009., izvijestili su iz IDC-a.

Iskazano u kunama, ukupno IT tržište u zemlji zabilježilo je pad od 11,1 posto u odnosu na 2008. godinu, odražavajući prošlogodišnju aprecijaciju dolara prema kuni. “Gospodarska kriza, koja se prelila na domaće informatičko tržište u četvrtom kvartalu 2008. godine i tijekom prošle godine snažno je utjecala na pad potražnje u svim potrošačkim segmentima s izraženim naglaskom na javni sektor, kućanstva i najveći dio korporativnog sektora dok je IT potrošnja bankarskih institucija i telekomunikacijske industrije u 2009. godini iskazala umjereniji pad”, ističe Boris Žitnik, direktor analitičke kuće IDC Adriatics.

“Recesija je najviše pogodila isporuke hardvera. Pri tome je najviše pogođena prodaja ispisnih uređaja (HCP), za čak 40,4 posto u odnosu na prethodnu godinu, te osobnih računala s padom od 38,9 posto. Stoga su domaći distributeri i trgovci na malo IT oprema i komponenti, suočeni s velikim teškoćama bili prisiljeni na restrukturiranja kompanija i otpuštanja zaposlenika. IT tržište je u prošloj godine bilo ”tržište kupca“, konkurentska utakmica je zaoštrena i cijene su drastično smanjivane”, naglašava Žitnik.

Gledano po tehnologiji, IT usluge predstavljale su najsnažniji segment i u 2009. godini, dosegnuvši približno 394 milijuna dolara. Na drugom mjestu nalazi se PC tržište s 186 milijuna dolara te tržište softvera, čija vrijednost iznosila 181 milijun dolara u prošloj godini.

S IT potrošnjom od 248 dolara po glavi stanovnika, Hrvatska je lani dosegla 29,8 posto od prosječne per capita IT potrošnje u EU27. Daleko je zaostajala iza razvijenih skandinavskih zemlja, primjerice Danske (1.953 dolara) ili Švedske (1.534 dolara), ali je bila ispred Poljske (215 dolara), Bugarske (142 dolara) i Rumunjske (71 dolar). Udio Hrvatske u ukupnoj IT potrošnji u Adriatic regiji iznosio je 33 posto.

U IDC-u očekuju da će informatička potrošnja i u ovoj godini zabilježiti skromniji pad, dok će u narednih pet godina rasti prosječnom godišnjom stopom od 7,1 posto te dosegnuti brojku od 1,57 milijarde dolara u 2014. godini.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close