Istraživanje: Poslodavci nerado zapošljavaju mlade

Autor: Poslovni.hr , 19. rujan 2010. u 15:45

Poslodavci nerado zapošljavaju mlade ljude, a kada to čine nude im plaću koja je 5 do 40 posto niža od plaća koje se isplaćuju na tržištu za sve razine zanimanja.

Pokazalo je to veliko istraživanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje provedeno u osam hrvatskih županija čije rezultate prenosi Vecernji.hr. Među mladima do 25 godina života, koji se nalaze u evidenciji nezaposlenih, vrlo je malo onih sa završenim fakultetom, većina nezaposlenih te dobi ima samo srednju stručnu spremu. Oni koji su i pokušali studirati, odustali su zbog skupoće školovanja ili pak gubitka interesa za obrazovni program.

Istraživanje je pokazalo da mladi koji nemaju srednje škole nadaju se plaći od 2.500 kuna, dok bi oni sa srednjoškolskom diplomom radili za 3 tisuće kune, s izuzetkom mladih u Jadranskoj regiji koji očekuju par stotina kuna više. Razlika između očekivane i ponuđene plaće manja je na nižoj razini kvalifikacija (5 do 20 posto), dok je kod ljudi sa fakultetskim i višim obrazovanjem raskorak od 17 do 42 posto.

Poslodavci uočavaju da mladi imaju određene prednosti u zapošljavanju u odnosu na druge, prilagodljiviji su, znaju strane jezike i informatičke vještine, ali usprkos tome vide ih samo kao zamjenu ili dodatak postojećoj radnoj snazi, jedan je od rezultata istraživanja.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close