Iseljenici iz Australije žele ulagati u Hrvatsku

Autor: Sandra Bartolović , 01. rujan 2010. u 19:00

Predsjednika Ivu Josipovića posjetila je grupa hrvatskih iseljenika poduzetnika iz Australije koja je tražila prijem kako bi mu predstavili svoj interes za ulaganja u Hrvatsku.

Naši iseljenici pokazuju interes za ulaganja u Hrvatsku, ali do sada je realiziran tek manji broj, ukupne vrijednosti oko 15 milijuna dolara. Do sada su kupili 70 posto dionica Uljare u Makarskoj, 85 posto dionica Tvornice konopa u Zadru i hotela Ilirija u Biogradu, 87 posto građevinske tvrtke Glavice iz Opuzena, 80 posto Duhana u Dubrovniku, 78 posto PPK Maksimir u Zagrebu, natpolovični paket dionica Poljoprivrednog kombinata Varaždin, investirali u izgradnju svinjogojilišta u Požegi i ribogojilišta za tune u Zadru, te 50 posto hotela Lav u Splitu.

Među iseljenicima poduzetnicima koji su razgovarali s predsjednikom je Venci Mišlov, vlasnik lanca hotela u Australiji, Lovre Gobin, vlasnik tvornice za lov i preradu ribe i brodovlasnik, Ante i Barbara Kilić, vlasnici tvornice za izradu gospodarskih objekata i nekretnina, Šime Krslović, poduzetnik u IT-industriji, brodograditelj Joe Jozo Glamočak, građevinar Ivan Španiček, Reno Martinović, poduzetnik u ribarskoj industriji, Slavko Bošnjak, vlasnik hotela Le Meridien Lav, poduzetnici Branko Bošnjak, Anđelo Kurtin i Dragan Vidov, dugogodišnji savjetnik više kanadskih premijera Davor Martinović, te akademski slikar Charles Bilich i operna pjevačica Nataša Antonjazzo.

“Pitanje dijaspore nije za nas ni stranačko ni političko pitanje. Odnosi s dijasporom vrlo su važan čimbenik za Hrvatsku”, rekao je Josipović i istaknuo da su naši iseljenici prava “poveznica Hrvatske i svijeta”. Predsjednik je naglasio i da suradnja Hrvatske i njezine dijaspore može zemlju samo unaprijediti, pozvavši hrvatske poduzetnike iz Australije na ulaganje u domovini. “Hrvatska za njih mora biti mjesto gdje se mogu vratiti i investirati”, kazao je Josipović.

Prošle je godine došlo do snažnijeg povećanja hrvatskog izvoza, uz istovremeno smanjenje uvoza iz Australije. Hrvatski je izvoz porastao gotovo 50 posto i iznosi 25 milijuna dolara, dok je uvoz iz Australije znatnije pao, oko 30 posto, i to u iznosu 6,6 milijuna dolara. Naš najveći izvoznik u Australiju je Končar koji je u 2009. izvezao električnih i pogonskih strojeva i dijelova vrijednosti 13 milijuna dolara.

Pad hrvatskog uvoza iz Australije tumači se posljedicom financijske i gospodarske krize u Hrvatskoj. Australija je pokazala veliki interes za ulaganja u Hrvatsku, pa je 1999. u Zagrebu otvoren i trgovački ured AUSTRADE-a, no, iznos ulaganja bio je nizak, pa je Australija nedavno zatvorila taj ured.

Komentari (2)
Pogledajte sve

ih, idealna im je prilika nek se dogovore s rio tintom i nek kupe jadroplov po 500 kn po dionici. dobro poduzece im je i dalekovod, tu je burza pa nek izvole krenuti u shopping.

nek ulože u đuru!!!

New Report

Close