IPPC: Industrijalci i poljoprivrednici, upoznajte se s okolišnom dozvolom, trebat će vam

Autor: Ivan Jozić , 09. siječanj 2012. u 13:25

IPPC ujedinjeni uvjeti zaštite okoliša ili jednostavnije okolišna dozvola, direktiva je Europske unije kojoj je cilj kontrola i sprječavanje onečišćenja koje potječe od industrijskih i poljoprivrednih aktivnosti. Što je IPPC te njihov povijesni pregled, pravni okvir i uvođenje u zemljama EU i Hrvatskoj pokušat ćemo objasniti kroz seriju članaka…

Problemi onečišćenja zraka, zbrinjavanja otpada ili ugrožavanja ljudskog zdravlja zauzimaju sve važnije mjesto u promišljanju budućeg razvoja globalne ekonomije. Briga o ekologiji posebno je izražena u zemljama EU, koje diktiraju tempo ekološke osviještenosti na globalnoj razini.

Povijesni pregled
Začetak svjetskog pokreta zaštite okoliša veže se uz Konferenciju UN-a o međunarodnoj suradnji u zaštiti okoliša održanoj u Stockholmu 1972.godine, gdje je istaknuta važnost globalne odgovornosti prema okolišu i zauzimanju zajedničkog stava o promjenama klime i onečišćenja mora. Na konferenciji su prihvaćeni međunarodni dogovori i konvencije o najvažnijim temama zaštite okoliša. Nedugo nakon Konferencije u Stockholmu, na sastanku premijera članica Europskih zajednica, prvi put su se opredijelili za podržavanje politike zaštite okoliša i od tada raste broj smjernica, odredbi i odluka EU-a o različitim područjima zaštite okoliša.

Tako je i Hrvatska, kao država kandidat, prihvaćanjem zakonodavstva EU prihvatila približno 200 pravnih odredbi koje se odnose na onečišćenje zraka i vode, postupanje s otpadom i kemikalijama, biotehnologiju, zaštitu od radioaktivnog zračenja i očuvanje prirodnih izvora.

Održivi razvoj kao dugoročna strategija EU
Ujednačavanje standarda zaštite okoliša usmjereno je osiguranju djelovanja zajedničkog ekonomskog tržišta. Bojazan od konkurencije, mogućnost da se tvrtke odluče ulagati u zemlje s nižim standardima, jer bi imale niže troškove odlaganja otpada ili kontrole emisija, razlog je za reguliranjem ovog područja kako u državama članicama tako i kandidatima.

Uvod u IPPC DIrektivu
U skladu s utvrđenim strateškim ciljevima Europske unije (Lisabonska strategija za povećanje konkurentnosti EU-a 2000. godine) Zaštita okoliša/Održivi razvoj identificirani su kao jedno od četiri prioritetna područja za podizanje razine konkurentnosti Unije. Tako je Lisabonska strategija postavila koordinate održivom razvoju na Starom kontinentu.
Jedan od pravnih akata EU vezanih uz politiku zaštite okoliša je i Direktiva o objedinjenom sprečavanju i nadzoru onečišćenja (IPPC) koja ima za cilj ujednačavanje standarda zaštite okoliša. O pravnom okviru IPPC-a, impelementaciji u postrojenjima u Hrvatskoj i rokovima koje je Hrvatska dobila za uvođenje Direktive, detaljnije u člancima koji slijede…

Komentari (1)
Pogledajte sve

Nije primijereno koristiti pojam “Ekologija” i “Zaštita okoliša” u kontekstu IPPC-a.

New Report

Close