Industrija nokautirana Vladinim poskupljenjem plina od 30%

Hrvatska industrija jučer je primila još jedan jak udarac. Zadala ga je Vlada odlukom o povećanju povlaštene cijene plina za industriju od čak 30 posto. Umjesto 2,13 kuna po kubičnom metru, povlašteni potrošači odsad će plaćati 2,75 kuna.

Kako se u povlaštene potrošače ubrajaju svi industrijski subjekti u Hrvatskoj, osim Petrokemije i HEP-a, može se pretpostaviti kako bi ovo poskupljenje podrazumijeva novi pad konkurentnosti domaćeg proizvođačkog sektora, ali i vjerojatni porast potrošačkih cijena raznih industrijskih proizvoda. Poskupljenje plina potpredsjednik Vlade Radimir Čačić obrazložio je nužnošću usklađivanja cijena s tržišnom razinom, koja po njemu iznosi između 2,9 i 3,35 kuna po kubiku.

“I dalje ćemo djelomično štititi gospodarske interese RH, ali cijenu od 2,13 kuna trenutačno ne možemo držati”, rekao je Čačić. Iako je povećanje cijene plina bilo očekivano, s obzirom na nužnost postupnog usklađivanja s tržišnim cijenama koje će stupiti na snagu 2013. godine, stručnjaci su iznenađeni ovako velikim poskupljenjem.

“To je golemi rast cijene i bojim se da će industrija imati problema. Logika je postupnog usklađivanja s tržišnom cijenom to da se izbjegnu cjenovni udari, a poskupljenje od 30 posto upravo je to. Bolje bi bilo da se išlo s više manjih poskupljenja. Ovako se bojim da bi odluka mogla imati negativnih posljedica po zaposlenost”, kaže Miljenko Šunić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin.

Ivan Miloloža, v.d. predsjednika Hrvatske udruge poslodavaca i vlasnik tvornice akumulatora Munja, koja je veliki potrošač plina, kaže kako je domaća industrija u takvom stanju da je svako poskupljenje za nju težak udarac.

“Razočarani smo, ali ne i iznenađeni. Proteklih mjeseci sve je poskupjelo, bilo je i vrijeme da poskupi i plin. Ne treba biti demagog. Cijena se mora uskladiti s tržišnom, no možda bi bilo bolje da se to radilo mjesec za mjesec. Ovako, ako uskoro ne bude konkurencije na domaćem tržištu plina, bojim se da je budućnost industrije dugoročno vrlo ugrožena”, kaže Miloloža.

2,75 kuna plaćat će prostorni metar plina veliki potrošači u Hrvatskoj. To poskupljenje mnoge bi domaće tvrtke moglo dovesti na granicu poslovne isplativosti

(Agencija VLM)

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!