Hrvatska i dalje na 49. mjestu na globalnoj ljestvici ICT konkurentnosti

Autor: Poslovni.hr , 26. ožujak 2009. u 11:20

Najveće iznenađenje od ostalih zemalja je skok Kine za čak 11. mjesta, na 46. mjesto

Nacionalno vijeće za konkurentnost (NVK) objavilo je danas najnovije istraživanje Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) o informacijskoj tehnologiji, prema kojima se Hrvatska po ICT konkurentnosti i dalje nalazi među prvih 50 zemalja na svijetu.

U osmom po redu Globalnom izvješću o informacijskoj tehnologiji Hrvatska je na 49. mjestu od ukupno 134 zemlje čime je njena ukupna pozicija u odnosu na proteklu godinu ostala nepromijenjena. Najkonkurentnija ICT zemlja na svijetu i ove je godine Danska, slijedi Švedska, dok su se na treće mjesto probio SAD. Na četvrtom je mjestu Singapur, a na petom Švicarska koja je zabilježila pad od dva mjesta u odnosu na 2007./2008. Najveće iznenađenje od ostalih zemalja je skok Kine za čak 11. mjesta, na 46. mjesto, navode iz NVK-a. Posljednje mjesto u ovogodišnjem istraživanju ponovno je pripalo afričkoj državi Čad kao najnerazvijenijoj zemlji svijeta.

Ovo istraživanje pokazuje koliko se pojedina zemlja oslanja na informatičku i komunikacijsku tehnologiju u poticanju gospodarskog rasta. Indeks mrežne spremnosti na kojem se temelji istraživanje obuhvaća tri dimenzije: opće poslovno, regulativno i infrastrukturno okruženje za ICT, zatim spremnost pojedinaca, poslovnog sektora i vlade za jače korištenje ICT-a te stvarno korištenje najmodernijih informacijsko-komunikacijskih tehnologija.

Naša zemlja je tako u segmentu tržišnog, političko-regulatornog te infrastrukturnog okruženja na 54. mjestu, po kriteriju spremnosti za korištenje ICT-a na 47., a po rezultatu korištenja novih tehnologija na svim razinama (individualnoj, poslovnoj i javnoj) na 49. poziciji. Analiza podataka pokazuje kako se Hrvatska nalazi na 77. poziciji u području Tržišno okruženje, a na 67. poziciji u Političkom i regulatornom okruženju.

Pozicija Hrvatske u odnosu na prethodnu godinu u području Tržišnog okruženja posljedica je pogoršanja ocjena razvijenosti klastera, slobode tiska, lakoće osnivanja poduzeća, tereta vladine regulative i tereta poreza, dok je pozicija Hrvatske u području Političkog i regulatornog okruženja rezultat niskih ocjena pravnog sustava odnosno sudstva. Posebno se u području zaštite vlasničkih prava pozicija Hrvatske pogoršala za 27 mjesta u odnosu na 2008. godinu.

U regiji najbolje rangirana Slovenija

Od susjednih zemalja, najbolje je rangirana Slovenija koja je na 31. mjestu, Makedonija je na 79. mjestu, a Bosna i Hercegovina na 106. poziciji, što je pad od 11 mjesta. Srbija je na 84. mjestu, a Crna Gora na 71 poziciji.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close