HND šokiran uvjetnom zatvorskom kaznom novinaru Hrvoju Bajlu

Autor: Poslovni.hr , 01. kolovoz 2012. u 15:30

Bajlo je osuđen na temelju novog Zakona o kaznenom postupku na sedam mjeseci zatvora te uvjetno na dvije godine zbog navodnih prijetnji Franku Paviću, glavnom uredniku konkurentskog portala Znet

Nepravomoćna uvjetna zatvorska kazna koju je Općinski sud u Zadru dosudio Hrvoju Bajlu, vlasniku, uredniku i novinaru portala Zdnews, šokirala je Hrvatsko novinarsko društvo koje je oštro osudilo samu kaznu, ali i način na koji je vođen postupak protiv novinara.

Bajlo je osuđen na temelju novog Zakona o kaznenom postupku, a temeljem kaznenog naloga kojeg je državno odvjetništvo proslijedilo Općinskom sudu 24. srpnja i to na sedam mjeseci zatvora te uvjetno na dvije godine zbog navodnih prijetnji Franku Paviću, glavnom uredniku konkurentskog portala Znet.

Šokantno je to što niti Bajlo niti njegov odvjetnik nisu bili obaviješteni o cjelokupnom procesu, to jest o podnošenju prijave protiv njega te o podignutoj optužnici i kaznenom nalogu, kao i što je presuda donesena u rekordnom roku od samo petnaest dana. I o optužnici i o kaznenom nalogu saznali su na portalu Znet čiji glavni urednik je Bajla prijavio.

Optužnicu je pet dana nakon Bajlovog teksta na Zdnews portalu pod naslovom „Iz gradskog proračuna plaćaju medijski reket“ podiglo Općinsko državno odvjetništvo u Zadru. Tada je Bajlu zaprijetio i zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić koji mu je 17. srpnja poslao nekoliko uvredljivih SMS-poruka. ‘’Ti si smeće, jadni su ljudi koji te čitaju’’, ‘’nisi zdrav od rođenja’’ pisalo je SMS-ovima koje je utipkao Vrančić, a koje HND također nije propustio osuditi.

Bajlu preostaje zakonska mogućnost za podnošenjem žalbe koju ima pravo ostvariti u narednih osam dana. Ako se bude žalio, bit će proveden sudski postupak.

(Agencija VLM)

Komentirajte prvi

New Report

Close