Gradovi traže od Šukera povrat 800 milijuna kuna

Autor: Ivan Pandžić , 16. studeni 2010. u 12:20

Iznos je projecirani gubitak gradova i općina sljedeće godine zbog srpanjskih izmjena poreznih stopa na dohodak

Udruga gradova koju vodi gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel podnijela je amandman na državni proračun kojim traži povrat 793 milijuna kuna gradovima i općinama.

U trogodišnjoj analizi prihoda, to je iznos koji je izračunat da će lokalna uprava izgubiti u 2011. godini zbog izmjena poreznih stopa na dohodak iz srpnja ove godine. Amandman će danas biti prezentiran Odboru za lokalnu samoupravu. Novac bi se namaknuo iz državnih prihoda od poreza na dohodak koji ove godine iznose nešto više od milijardu kuna i koriste se za pomoć slabije razvijenoj lokalnoj upravi. Udruga gradova i općina se zalaže i za načelo da prihod od poreza na dohodak ostaje tamo i gdje nastaje, a da država može iz drugih prihoda pomoći onima kojima želi.

Povrat 793 milijuna kuna, Udruga traži i na osnovu preporuka Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe koje propisuju da ukoliko centralna vlast promjenama zakona oduzme dio prihoda lokalnoj upravi – dužna je to nadoknaditi iz drugih izvora.

U Udruzi gradova su nam osim toga potvrdili i da će ovaj tjedan podnijeti ranije najavljenu Ustavnu tužbu kojom traže ukidanje srpanjskih poreznih stopa. Razlog je, među ostalim, i zato što Vlada nije poštovala potpisanu Povelju o lokalnoj upravi kojom se obvezala prije svakih zakonskih izmjena koje se tiču lokalne uprave – tražiti njihovo mišljenje.

Komentirajte prvi

New Report

Close