Dolar pod pritiskom, euro bez snage za rast

Autor: Poslovni.hr , 30. travanj 2012. u 17:50

Dolar se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima nakratko spustio na najnižu razinu u dva mjeseca prema košarici vodećih svjetskih valuta, pogođen naznakama posustajanja američkog gospodarskog oporavka u okolnostima kojeg jačaju izgledi za daljnjim ublažavanjem monetarne politike u SAD-u.

Dolarov indeks .DXY spustio se nakratko na 78.638 bodova prema košarici valuta, što je njegova najniža razina od 1. ožujka. Potom se stabilizirao na 78.855 bodova, što znači da je na dnevnom dobitku od 0,2 posto. Euro ipak nije uspio ojačati u okolnostima koje nisu išle na ruku dolaru. Oslabio je prema dolaru 0,3 posto, na 1,3215 dolara, spustivši se time s najviše razine u gotovo mjesec dana od 1,32706 dolara, na koju se popeo u petak. Tečaj jedinstvene europske valute spustio se i prema jenu, i to na najnižu razinu u dva tjedna od 106 jena. I dolar je nakratko bio pod pritiskom prema jenu, spustivši se na najnižu razinu od kraja veljače od 80,08 jena. Potom se njime trgovalo po 80,15 jena, što znači da je u minusu svega 0,1 posto u odnosu na zatvaranje američkog tržišta u petak.

Unatoč teškoćama s kojima je suočen dolar, euro nije uspio ostvariti dobitke budući da ga ulagači nastoje prodavati kad god dosegne više razine, s obzirom na to da oštre mjere štednje u nizu zemalja uzimaju danak u gospodarskoj aktivnosti diljem eurozone. U fokusu je ponovno bila Španjolska nakon objave da je njezino gospodarstvo u prvom tromjesečju smanjeno za 0,3 posto i da se i službeno nalazi u recesiji jer bilježi pad drugo tromjesečje zaredom. Ulagači će vjerojatno biti na oprezu spram jedinstvene europske valute pred drugi krug francuskih predsjedničkih izbora 6. svibnja, kada se održavaju i grčki parlamentarni izbori.

“Dolar je pod pritiskom, no euro nikako nije izvan opasnosti, kao što pokazuje španjolski BDP. Osim toga, likvidnost na tržištima je nešto slabija zbog ovotjednih praznika i to bi mogao biti razlog pretjeranih oscilacija tečajeva valuta”, kazao je Peter Kinsella, valutni strateg u banci Commerzbank u Londonu. Trgovina na valutnim tržištima nešto je slabija zbog Praznika rada koji se obilježava u većem dijelu Europe u utorak, kao i praznika u Japanu gdje se obilježava Zlatni tjedan.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close