Clinton: Sve države moraju štititi tuđa veleposlanstva

Autor: Poslovni.hr , 22. rujan 2012. u 11:45

Američka državna tajnica Hillary Clinton upozorila je u petak sve zemlje da su dužne štititi diplomatska predstavništva drugih zemalja, u skladu s Bečkom konvencijom.

“Sve vlade imaju dužnost štititi diplomatske misije. One moraju biti sigurna i zaštićena mjesta”, kazala je Clinton ponavljajući da je Washington “poduzeo mjere za jačanje sigurnosti” svoje diplomatske i konzularne mreže.

Nekoliko desetaka tisuća osoba prosvjedovalo je u petak u brojnim gradovima u Pakistanu protiv antiislamskog američkog filma, što je stajalo života 14 osoba usprkos vladinim pozivima na smirivanje. U drugim muslimanskim zemljama, antiamerički i antifrancuski prosvjedi nakon objavljivanja novih karikatura Muhameda u Francuskoj, ostali su relativno izolirani nakon velike molitve u petak.

“Nadziremo izbliza sadašnju situaciju, nema većeg prioriteta za predsjednika Obamu i mene od sigurnosti naših sugrađana. Poduzeli smo izvjestan broj mjera u svijetu kako bi povećali našu razinu sigurnosti i zaštitili osoblje u našim diplomatskim predstavništvima”, kazala je Clinton pored svojeg tuniskog kolege Rafika Abdesalema.

Bečka konvencija iz 1961. kojom se uređuju diplomatski odnosi između država širok je međunarodni ugovor kojim se određuje da je sigurnost izvan diplomatskih i konzularnih misija zadatak zemalja domaćina.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close