Britanski premijer: Znam da građani nisu zadovoljni u EU, nisam ni ja

Britanski premijer, David Cameron, našao se između dvije vatre - omogući li Britancima da se putem referenduma izjasne o ostanku u EU, nešto o čemu se ovih dana govori, u zemlju unosi rizik da se Britanija doista izdvoji iz Unije. Tako bi možda dobio naklonost svojih euroskeptika, no ne i londonskog Cityja i mašinerije poslovanja. Naime, iz tih se krugova napominje kako si Ujedinjeno Kraljevstvo naprosto ne može priuštiti izolaciju od europskog kluba, piše Jutarnji list.

U članku objavljenom u britanskom The Sunday Telegraph, britanski je premijer prvi put najavio mogućnost raspisivanja referenduma, kao nužnost promjena u odnosu Britanije i EU koje navodi kao imperativ.

“Činjenica je da Britanci nisu sretni onime što imaju, a nisam ni ja. Pojednostavljeno, za nas koji smo izvan eurozone, mi nismo mala Europa, već je imamo previše. Previše troškova, previše birokracije, previše miješanja u stvari koje pripadaju državama, civilnom društvu ili pojedincima”, navodi Cameron.

Britanski premijer, koji je napisao da nije protiv referenduma o EU, najavio je “rapidne promjene” unutar EU koje su potrebne za spašavanje eura, ali iziskuju i preispitivanje uloge britanskog kraljevstva u Europskoj Uniji.

“Ja ću nastaviti raditi za drukčiju, fleksibilniju i manje tešku poziciju Britanije unutar EU ”, poručio je britanski premijer u svom tekstu.

(pd)

Komentari (1)
  • twrr
    twrr 19:13 2.7.2012.

    Pa opljačkali se pola svijeta šta imate bit nezadovoljni.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!