Blic: Srbijanski operateri morat će se natjecati za licencu na Kosovu

Autor: Poslovni.hr , 04. svibanj 2010. u 16:00

Srbijanske vlasti Telekomu i Telenoru poručile da ne razmišljaju o podnošenju zahtjeva za licencu

Srbi koji žive u enklavama na Kosovu mogu računati na pomoć EULEX-a i UNMIK-a u dobivanju signala srbijanskih operatera mobilne telefonije ako vlasti u Beogradu pristanu na to da se operateri Telekom i Telenor natječu za licencu kod kosovskog regulatornog tijela za telekomunikacije, prenosi danas beogradski dnevnik Blic pozivajući se na neimenovane izvore u vrhu EULEX-a.

“Bez obzira na pritiske iz Beograda, EULEX se neće miješati u pregovore, niti utjecati na to da se osposobe repetitori Telekoma i Telenora, jer oni moraju platiti licencu. Već šest godina pokušavamo objasniti da srbijanski operateri rade nelegalno i da moraju početi plaćati”, navodi izvor beogradskog lista. To, prema istom izvoru, nema nikakve veze sa statusom Kosova niti ima govora o tome da je u pitanju kršenje ljudskih prava jer su Srbima u enklavama u međuvremenu osigurani jeftini mobilni telefoni.

Radnici kosovskoga Regulacijskog tijela za telekomunikacije, uz potporu specijalnih postrojba kosovske policije, uklonili su krajem travnja antene i prerezali kabele srbijanskih operatera u središnjem Kosovu te je oko 40.000 Srba koji žive u enklavama ostalo bez signala mobilne telefonije. Albanska strana smatra rad srbijanskih operatera ilegalnim jer ne plaćaju nikakve prinose tamošnjim vlastima.

Isključenje dijela srbijanske mobilne mreže u srpskim mjestima na Kosovu izazvalo je uznemirenost i napade na repetitore kosovskih mobilnih operatera u sjevernim dijelovima Kosova naseljenim većinskim srpskim stanovništvom.

Razdoblje od oko četiri mjeseca, potrebno za dobivanje licence, bilo bi premošteno osiguravanjem nekog drugog, najvjerojatnije prištinskog operatera, a troškove korištenja mobilnih telefona za Srbe bili bi spremni pokriti iz Bruxellesa, piše Blic pozivajući se na neimenovane dobro obaviještene diplomatske izvore.

Diplomatski krugovi u Bruxellesu ocjenjuju da inzistiranje Beograda na tome da se EULEX uključi u cijeli problem jer su Srbima u enklavama južno od rijeke Ibra navodno ugrožena ljudska prava i sigurnost, nije uvjerljivo, dodaje list. Bruxelles, navodi se, čvrsto stoji na stajalištu da se red mora uvesti u sva područja na Kosovu i da se problem s dosadašnjim nelegalnim poslovanjem srbijanskih operatera “predugo odugovlači bez ikakva napretka u dosadašnjim tehničkim pregovorima s Beogradom”.

U izjavi za beogradski dnevnik Danas kosovski politički analitičar Azem Vllasi nazvao je “lažnom propagandom” izjave da je kosovskim Srbima onemogućena normalna komunikacija, ustvrdivši da to nije točno. “Kao svi drugi građani, i kosovski Srbi imaju pristup mobilnoj telefoniji, ali preko legalne mreže. Srbija bi na Kosovu htjela ono što nikada ne bi dopustila kod sebe. Ne bi dopustila operatere bez licence”, ističe Vllasi.

Blic prenosi i izjavu državnog tajnika srbijanskog ministarstva za Kosovo i Metohiju Olivera Ivanovića, koji je ustvrdio da “iza svega stoje interesi dva ministra i dva tajkuna” te da srbijanska strana neće “nasjesti na prijevaru” da se natječe kod prištinske regulatorne agencije, jer nju ne priznaje Međunarodna telekomunikacijska unija u Ženevi.

UNMIK, kako je istaknuo, nema veze s tim tijelom “koje nosi znak i grb nelegalne države”. Ivanović je kazao kako Beograd, poučen prijašnjim lošim iskustvima, neće ulaziti ni u kakve privremene aranžmane s međunarodnim predstavnicima te da odbija i razmišljati o ideji da se iz Bruxellesa pokriju troškovi telefoniranja Srba dok srbijanski operateri na trajan način ne riješe problem.

Taj list također navodi da mu je u Telekomu i Telenoru rečeno da “ne razmišljaju o podnošenju zahtjeva za licencu, jer je već imaju”. Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić beogradskom dnevniku Večernje novosti od subote kazao je kako prekid telefonskih veza srbijanskih operatera na Kosovu predstavlja odmazdu Prištine zbog neuspjeha u namjeri da Kosovo postane članom Međunarodne telekomunikacijske unije i dobije pozivni broj rezerviran za države.

Na Kosovu funkcioniraju dva legalna mobilna operatera, Vala i Ipko. S obzirom na to da Kosovo nema svoj pozivni broj, prilikom pozivanja svakog od tih operatera, ukoliko onaj koji poziva nije na teritoriju Kosova, na broj telefona dodaje i pozivni broj država iz koje potječe operater. Vala koristi pozivni broj za Monaco (+377), dok Ipko ima pozivni broj za Sloveniju (+386).

Zbog jeftinijih poziva iz Srbije, usluge srbijanskih operatera nisu koristili samo kosovski Srbi, već i Albanci koji imaju rodbinu u srbijanskim gradovima, a pretpostavlja se da će ukidanjem operatera iz Srbije na dobitku biti preostali kosovski operateri.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close