‘Bilo je samo pitanje vremena kad će uslijediti korekcija na niže’

Autor: Poslovni.hr , 25. ožujak 2012. u 11:05

Pod pritiskom dobitonosnih prodaja, Crobex indeks Zagrebačke burze prošloga je tjedna oslabio više od 2 posto, ali se uspio održati iznad psihološki važne granice od 1.800 bodova, a kako je entuzijazam ulagača splasnuo, idućih se dana očekuje oprezno trgovanje.

Crobex indeks probio je psihološku granicu od 1.800 bodova prije osam dana, dosegnuvši u ponedjeljak 1.848 bodova, najvišu razinu od 18. listopada lani. No, od tada klizi na niže, pa je prošloga tjedna pao 2,19 posto, na 1.803 boda. Crobex10 skliznuo je, pak, 1,75 posto, na 990 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je prošloga tjedna 122,6 milijuna kuna, što je otprilike 22 milijuna kuna manje nego prethodnoga tjedna.

“Pod pritiskom dobitonosnih prodaja, ali i negativnih kretanja na svjetskim burzama, izazvanih razočaravajućim podacima o industrijskoj aktivnosti u Kini i eurozoni, Crobex indeks se borio da se održi iznad psihološke granice od 1.800 bodova”, kaže Dalibor Balgač, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Ističe da je val entuzijazma na tržištu splasnuo. “Nakon što je tržište neko vrijeme bilo bombardirano špekulativnim vijestima o daljnjoj privatizaciji ili preuzimanjima, a najavljeni investicijski ciklus ipak je dugoročni proces, entuzijazam investitora je splasnuo. I dalje, naime, nema naznaka gospodarskog oporavka. Stoga idućih dana očekujem oprezno trgovanje”, zaključuje Balgač.

Najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da je stopa registrirane nezaposlenosti u Hrvatskoj u veljači dosegnula 20,1 posto, najvišu razinu od travnja 2003. godine. Krajem veljače u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ) bilo je registrirano oko 342.950 nezaposlenih, što je za 1,9 posto ili 6.540 osoba više nego u veljači prošle godine, a za 2,6 posto ili 8.600 osoba više nego u siječnju ove godine.

Na domaćem tržištu kapitala najveći je promet prošloga tjedna ostvaren dionicom HT-a, 19,6 milijuna kuna. Cijena joj je potonula 4,65 posto, na 206 kuna, što je njena najniža razina još od kraja travnja 2009. godine.
Po likvidnosti slijedi dionica Petrokemije, s prometom od 12,6 milijuna kuna, i rastom cijene za 8,06 posto, na 228 kuna. Glavnina tog prometa i rasta cijene ostvarena je na početku tjedna kada su se u medijima pojavile špekulacije da bi Vlada do kraja godine mogla privatizirati tu kutinsku tvrtku. U nešto većem fokusu investitora, s više od 7 milijuna kuna prometa, bila je i dionica Valamar Adria Holdinga. Cijena joj je porasla 2,25 posto, na 91 kunu.

U građevinskom sektoru, najlikvidnija je bila dionica Ingre, s gotovo 5 milijuna kuna prometa, pri čemu joj je cijena porasla za 1,43 posto, na 8,52 kune. I većina ostalih građevinskih dionica ostvarila je dobitke. Tako je dionica Hidroelektre niskogradnje ojačala 11,97 posto, Tehnike 7,49 posto, Viadukta 3,06 posto, a Dalekovoda 1,96 posto. Dionici IGH cijena je pala za 8,41 posto.

I na svjetskim se burzama indeksi teško održavaju na višegodišnjim najvišim razinama, koje su dosegnule tjedan dana prije. “Inozemna dionička tržišta od početka godine ostvarila su impresivni rast bez ozbiljnijeg predaha, pa je bilo samo pitanje vremena kad će uslijediti korekcija na niže. Ipak, ovaj pad indeksa i dalje je u sferi blage korekcije”, ocjenjuje Balgač.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna pao 1,2, a S&P 500 indeks 0,5 posto. Bio je to za te indekse tek drugi negativan tjedan u ovoj godini, ali i najveći tjedni pad u posljednja tri mjeseca. I na europskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,87 posto, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,27, a pariški CAC 3,29 posto. Daljnji rast cijena dionica na inozemnim burzama priječi prenapregnuta tehnička slika tržišta, dodaje Balagač. “Zbog trenutnih visokih razina najvažnijih indeksa, primjerice ključni S&P 500 indeks kreće se oko 1.400 bodova, najviše razine u gotovo četiri godine, investitori se odlučuju na dobitononse prodaje”, kaže Balgač. No, napominje da s fundamentalne strane tržišta i dalje izgledaju prilično dobra.

“Američki makroekonomski pokazatelji i dalje ulijevaju povjerenje, a i operacija povećanja likvidnosti u europskom bankarskom sustavu, koju je nedavno provela Europska središnja banka, održava snažnim apetit investitora za ulaganjem u rizičniju imovinu. To priječi oštriju negativnu korekciju cijena dionica”, navodi Balgač. No, investitori će i dalje biti na oprezu zbog usporavanja rasta kineskog gospodarstva ili mogućeg novog razvoja situacije u vezi dužničke krize u Španjolskoj i Portugalu, zaključuje Balgač.

(Hina/pd)

Komentari (1)
Pogledajte sve

MIslim da HT ide samo dolje.
P.S.
Nemam dionice niti bih ih više uzimao jer mislim da su vrlo toksične.
[embarass]

New Report

Close