BiH namjerava poslati dodatne vojnike u Afganistan

Autor: Poslovni.hr , 02. srpanj 2012. u 11:35

Bosna i Hercegovina namjerava 2013. godine povećati broj svojih vojnika koji sudjeluju u misiji NATO-a u Afganistanu (ISAF), potvrdio je ministar obrane BiH Muhamed Ibrahimović.

“Poslat ćemo 26 vojnih policajaca. Za slanje ovih vojnika postoji i načelna suglasnost predsjedništva BiH”, izjavio je Ibrahimović kako ga u ponedjeljak citiraju banjalučke “Nezavisne novine”.

BiH u Afganistanu trenutačno ima jednu pješačku postrojbu od 45 ljudi koji su angažirani na osiguranju jedne od baza ISAF-a. Slanje dodatnog kontigenta vojnih policajaca, kako je pojasnio Ibrahimović, uslijedit će na zahtjev Nacionalne garde američke države Maryland s kojom oružane snage BiH blisko surađuju i koja im pruža značajnu tehničku i savjetodavnu pomoć. Ministar obrane BiH tvrdi kako njegova zemlja ima dovoljno kapaciteta koji mogu osigurati dodatno sudjelovanje u misiji ISAF-a.

“Bude li sve po planu, postrojba će biti upućena iduće godine. Još nemamo podarke niti precizniji datum slanja. Nama je vrlo važno da održavamo dobre odnose sa Marylandom”, kazao je Ibrahimović.

BiH, čije oružane snage čini oko pet tisuća profesionalnih časnika i vojnika trenutačno je članica NATO-va programa “Partnerstvo za mir” (PfP) s uvjetno odobrenim Akcijskim planom za članstvo (MAP). Njezino napredovanje prema punopravnom članstvu u zapadnom vojnom savezu trenutačno je blokirano jer još nije rješeno pitanje uknjižbe imovine kojom trebaju raspolagati oružane snage BiH.

Rezultat je to političkih prijepora potaknutih zahtjevima Republike Srpske da sve nekretnine budu upisane kao vlasništvo entiteta, a da dio njih potom bude dan u najam vojsci. Te je prijedloge NATO odbacio. Ministar Ibrahimović je istaknuo kako je za BiH važno sudjelovanje u misijama poput one u Afganistanu, jer to znači dodatni potpicaj za punopravno članstvo u NATO-u.

“Postoji i izravna korist u vidu donacija koje možda inače ne bi bile tako izdašno davane”, kazao je Ibrahimović.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close