Adlešič: Članstvo u NATO-u prilika za gospodarski dobitak

Autor: Poslovni.hr , 29. svibanj 2009. u 14:35

Punopravno članstvo u NATO savezu nije donijelo Hrvatskoj samo sigurnost nego i priliku za gospodarski dobitak budući da hrvatske tvrtke sada mogu sudjelovati na natječajima za nabavu roba i usluga koje NATO savez treba, a stižu i prvi natječaji za koje su hrvatski poduzetnici iskazali veliki interes, izjavila je danas u Zagrebu potpredsjednica Vlade RH Đurđa Adlešič.

“Interes poduzetnika je prilično velik, oni se već javljaju, a javljaju se i prvi natječaji na kojima mogu konkurirati”, rekla je Adlešič koja je predsjedala drugim sastankom Radne skupine za zakonodavne i druge pripreme koje će omogućiti sudjelovanje trgovačkih društava iz Republike Hrvatske u realizaciji infrastrukturnih i drugih projekata iz programa NATO saveza.

Na sastanku je predloženo otvaranje ureda pri Ministarstvu gospodarstva u koji bi se slijevale sve informacije o mogućnostima poslova financiranih iz proračuna NATO-a za hrvatske gospodarstvenike. Adlešič je kazala kako je bilo upozorenja da se s tim projektima ne treba žuriti budući da Hrvatska još nije članica Agencije NATO-a za održavanje i nabavu (NAMSA).

Državni tajnik MORH-a Mate Raboteg, koji je nazočio sastanku, izjavio je da je prije nekoliko dana službeno poslan zahtjev za članstvo RH u NAMSA-i. “Očekujemo da će naš zahtjev biti usvojen, imamo takve signale od naše misije, na idućem sastanku odbora direktora koji se održava 17. i 18. lipnja ove godine”, istaknuo je.

“Ta agencija u velikom broju slučajeva, posebice kada se radi o infrastrukturnim projektima i o projektima vezanim za logističku potporu u NATO operacijama, …vodi te projekte”, objasnio je. To znači, kako je rekao, da su ti projekti već sada na raspolaganju hrvatskim tvrtkama, a radi se o infrastrukturnim projektima vezanim za operacije NATO-a od kojih su neke na Kosovu, a neke i u Afganistanu.

Za projekte koji bi se odvijali na Kosovu i Afganistanu potrebne su prije svega graditeljske tvrtke, informatičke i energetske. Interes je vrlo velik i tvrtke se javljaju. Bit će kreirana i internetska stranica vezana uz natječaje NATO-a sa svim linkovima, rekla je predstavnica HGK Zoja Crnečki koja je također sudjelovala na sastanku radne skupine.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close