Žele se zaštititi od preuzimanja

Autor: Božica Babić , 22. travanj 2016. u 10:00
Croatia osiguranje je u ožujku ove godine u Savi Re držalo 14,81 posto udjela/R. Anić/PIXSELL

Sava Re kupuje 5% dionica.

Slovensko društvo za (re)osiguranje Sava Re (u RH posluje kroz Velebit i Velebit životno osiguranje) izvijestilo je kako namjerava kupiti 845.599 vlastitih dionica, što je gotovo pet posto udjela. Posrednik u realizaciji svih transakcija bit će Nova ljubljanska banka.

Dio trgovanja već je realiziran preko Ljubljanske burze, no dioničarima je dostavljena obavijest da je Sava Re pripravna kupovati udjele i izvan organiziranog tržišta prikupljanjem obvezujućih ponuda. S paketom novokupljenih dionica Sava Re stiže do zakonskog praga od 10 posto, motiv za ovo (ne)očekivano veliko trgovanje navodno je strah od hrvatskih tvrtki, Adris grupe i Croatia osiguranja koji unatrag godinu – dvije intenzivno kupuju dionice ovog slovenskog reosiguratelja.

Prema pisanju slovenskih medija posljednjih nekoliko tjedana kupac koji se navodno skriva iza skrbničkih računa, a zapravo trguje po nalogu hrvatskih investitora, kupio je više od četiri posto udjela u Savi Re čime je udjel stranih kompanija u društvu skočio na gotovo 34 posto. Croatia osiguranje je u ožujku ove godine u Savi Re držalo 14,81 posto udjela, odnosno glasačkih prava, a s gotovo pet posto dionica koje u svom portfelju ima Adris gotovo je stiglo na limitiranih 20 posto udjela. Slovenski regulator, Agencija za tržište vrijednosnih papira već prije je utvrdila da Croatia osiguranje u Savi Re može imati udjel od najviše 20 posto.  

Komentirajte prvi

New Report

Close