UniCredit uspješno prodao milijardu eura obveznica

Autor: Ana Blašković , 05. rujan 2012. u 22:00

Riječ je o trećem izdanju u manje od mjesec dana čime je UniCredit ostvario više od tri četvrtine godišnjeg plana financiranja

Najveći talijanski kreditor UniCredit ponovno je uspješno u utorak izašao na financijsko tržište i ulagačima prodao milijardu eura neosiguranih trogodišnjih obveznica, objavila je banka koja preko Zabe drži i 25 posto domaćega bankarskog tržišta. Riječ je o trećem izdanju vrijednosnih papira u manje od mjesec dana čime je UniCredit ostvario više od tri četvrtine godišnjeg plana financiranja. Iz UniCreditova sjedišta priopćeno je da je izdanje ulagača za obveznicama bilo iznimno, a potražnja više nego dvostruko nadmašila ponudu. Više od polovice ponuđenih obveznica kupili su europski ulagači.

Po dobroj cijeni
Posljednjim izlaskom pred međunarodne kreditore UniCredit je prikupio 86 posto potrebnih izvora financiranja za ovu godinu i 73 posto planiranog iznosa na koji je grupa ciljala, rekao je čelnik strateškog financiranja i portfelja u banci Phillip Waldstein, prenosi Fox Business. Cijena izdanih neosiguranih obveznica dosegnula je 4,375 posto. Usporedbe radi, prinos koji talijanska država mora platiti za vrijednosnice istih dospijeća iznosi 3,12 posto. Prije tog zaduženja UniCredit je prošlog mjeseca izdao 750 milijuna eura petogodišnjih osiguranih obveznica uz čak jedanpostotni pod nižu cijenu od talijanske države. Posljednji potez UniCredita uspjeh je te institucije jer su talijanske banke dosad u pravilu bile isključene s tržišta neosiguranih obveznica. Razlog je velika nervoza ulagača radi dužničke krize u eurozoni i njezina mogućeg prelijevanja na Italiju i na tamošnje banke koje su već snažno izložene državnom dugu.

Uspješno riskiranje
Većina talijanskih banaka koje su se našle u problemima s kapitalom izdala je pokrivene obveznice ili se obratila Europskoj središnjoj banci. Iznimka su Intesa SanPaolo i sada UniCredit koje su uspješno riskirale s neosiguranima obveznicama što su analitičari ocijenili ključnim tržišnim testom.

Komentirajte prvi

New Report

Close