U temeljni kapital buduće etične banke 50 milijuna kuna

Autor: Valentina Wiesner/VL , 17. travanj 2018. u 22:01
Frane Šestić, Andrea Rosandić i Goran Jeras govorili o problematici etične banke/Goran Stanzl/PIXSELL

ZEF-u prijedlog da se HNB-u podnese novi zahtjev za osnivanje banke.

Građani odlukom o tome gdje drže depozite odlučuju kakvu ekonomiju žele. Bankarski sustav raspolaže s 300 mlrd. kn depozita koji su baza za kreditiranje, a svega 30% ide na kreditiranje gospodarstva, dok se 70% plasira u financiranje potrošnje i države kroz obveznice i slične instrumente.

Držanjem novca u bankama koje financiraju potrošnju zadužujemo sami sebe, poručio je Goran Jeras, upravitelj Zadruge za etično financiranje, koja četiri godine radi na osnivanju etične banke, s ciljem da građani, kroz ZEF i budući vlasnici banke, odlučuju kako depozitni potencijal plasirati u ruralni razvoj, energetsku učinkovitost, malo i srednje poduzetništvo…

"Cilj je da se kreditiranjem u skladu s hrvatskim potrebama uvoz zamijeni plasmanom domaćih proizvoda što je temelj kvalitetnog i održivog zapošljavanja. Treba nam financijska poluga u obliku banke", istaknuo je Frane Šesnić, direktor Razvojne agencije Zagreb i predsjednik Skupštine ZEF-a. Zadruga, u kojoj je već 1400 članova – pojedinaca, tvrtki, općina i gradova, već je pokušala osnovati banku podnošenjem zahtjeva HNB-u koji ih je lani odbio, te nedavno preuzimanjem Tesla štedne banke nad kojom je otvoren stečaj.

Osnivači nailaze na institucionalni otpor u sustavu u kojem regulator traži smanjenje broja banaka. Jeras je najavio da će skupštini ZEF-a predložiti da 50 milijuna kn. kapitala prikupljenog za preuzimanje Tesle bude temeljni kapital buduće etične banke, te da se HNB-u podnese novi zahtjev za osnivanjem.

Komentirajte prvi

New Report

Close