U drugom tromjesečju izravna strana ulaganja porasla 49 posto, najviše iz Mađarske

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. listopad 2017. u 11:05
Foto: Thinkstock

Prema revidiranim podacima HNB-a, u razdoblju od 1993., otkako je dostupna statistika izravnih stranih ulaganja, do kraja drugog tromjesečja ove godine, Hrvatska je zabilježila 31,4 milijarde eura vrijednosti izravnih stranih ulaganja.

Ukupan iznos izravnih stranih ulaganja (FDI) u Hrvatsku u drugom tromjesečju dosegnuo je 162,2 milijuna eura, što je oko 53 milijuna eura ili 49 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, dok su u cijelom prvom polugodištu ta ulaganja blago pala, navodi se u analizi Raiffeisenbank Austria (RBA).   

U osvrtu na nedavno objavljene preliminarne podatke Hrvatske narodne banke (HNB), analitičari RBA navode da su u prvom polugodištu ukupna izravna strana ulaganja iznosila 617 milijuna eura, što je 7 posto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

"Na razini cijele 2017. očekujemo kretanja slična onima kakva su viđena u 2016.", kažu analitičari RBA i podsjećaju da je lani ukupan iznos izravnih stranih ulaganja u Hrvatsku dosegnuo 1,7 milijardi eura, što je predstavljalo oporavak, s obzirom da su godinu dana prije izravna strana ulaganja znatno pala. 

Promatrano po zemljama, najviše izravnih ulaganja u prvom polugodištu došlo je iz Mađarske – 460 milijuna eura. Slijede ulaganja iz Austrije u iznosu od 239,8 milijuna eura te Nizozemske od 89,5 milijuna eura.

Prema revidiranim podacima HNB-a, u razdoblju od 1993., otkako je dostupna statistika izravnih stranih ulaganja, do kraja drugog tromjesečja ove godine, Hrvatska je zabilježila 31,4 milijarde eura vrijednosti izravnih stranih ulaganja.

Isključujući tzv. kružna ulaganja, koja imaju učinak povećanja izravnih ulaganja u oba smjera tj. u Hrvatsku i inozemstvo, taj iznos je niži i iznosi 29 milijardi eura.

"Tijekom promatranog kumulativnog razdoblja najveće vrijednosti izravnih stranih ulaganja u Hrvatsku proizišle su iz sektora financijskog posredovanja (oko 30 posto) te od ulaganja u sektor trgovine na veliko, osim trgovine motornim vozilima i motociklima (8,9 posto) i poslovanja nekretninama (6,9 posto), dok su izostale značajnije investicije u sektoru razmjenjivih dobara", navodi se u analizi RBA.

Komentirajte prvi

New Report

Close